erfgoedobject

Herenhuis ontworpen door J.G. Semey

bouwkundig element
ID: 19884   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19884

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met mansardedak (leien), volgens opschrift in de plint van 1904 en naar ontwerp van architect J.G. Semey. Imposante natuurstenen lijstgevel in neorenaissancestijl. Bredere en licht uitspringende middentravee met een drielicht op de verhoogde begane grond voorzien van geblokte halfzuilen die overgaan in consoles voor de brede rechthoekige erker met hekbekroning; middentravee voorts gemarkeerd door het dakvenster met vleugelstukken, entablement met opschrift 1695-1778, en een bekroning in de vorm van een halsgevel onder driehoekig fronton gevuld met medaillon waarin een borstbeeld van Laurent Delvaux. Zijtravee met rechthoekige vensters in rijk uitgewerkte omlijstingen met pilastervormige rechtstanden en onder frontons met schelpvormige vulling of een entablement. Brede rechthoekige deur links met kroonlijst op voluutvormige imposten. Typisch neorenaissanceornamenten in de toepassing van kandelabers, maskers, schelpmotieven, allerhande soorten panelen, rolwerk enzovoort.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis ontworpen door J.G. Semey [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19884 (Geraadpleegd op 29-11-2020)