erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
19889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19889

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1866. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel met enkelhuisopstand. Plint afgelijnd door geprofileerd kordon. Geaccentueerde deurtravee begrensd door pilasters met imitatiebossage; gelijkaardige rechter hoekpilaster. Omlijste rondboogvormige benedenvensters ingeschreven in rondboognissen met geprofileerde booglijst op imposten. Omlijste rechthoekige bovenvensters onder kroonlijst, en een driehoekig fronton op consoles in de poorttravee. Borstwering gevat tussen kordons en versierd met spiegels en verdiepte panelen met balusters. Rondboogpoort met booglijst op imposten. Vleugeldeur met bewaard houtwerk en bovenlicht met glas in lood. Versierde fries onder een kroonlijst met tandlijstversiering en klossen, ter hoogte van de poorttravee overgaand in een driehoekig fronton met omlijste oculus en voorts gemarkeerd door een blinde attiek begrensd door postamenten met een siervaas.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1866//10736.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19889 (Geraadpleegd op )