erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
19890
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19890

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee enkelhuizen en een hoekhuis van drie bouwlagen en respectievelijk twee, twee en drie traveeën, uit derde kwart 19de eeuw. Uitspringende hoektravee, met bovenvenster gemarkeerd door stucsluitsteen onder gebogen kroonlijst op consoles. Hoekhuis met omlopende houten winkelpui met bewaarde grote roedeverdeling voor nummer 24. Steekboogvormige muuropeningen, bovenvensters in geprofileerde omlijstingen, op de tweede verdieping met doorgetrokken onderdorpels en lage ijzeren leuningen. Versierd hoofdgestel met kroonlijst voorzien van tandlijst en klossen, op de hoeken gekornist en op consoles. Jakob Van Caenegemstraat nummer 24 met vernieuwd parement van geglazuurde baksteen.

Zijgevel van drie traveeën (Godshuishammeke). Middenvenster van tweede verdieping met zelfde stucsluitsteen en gebogen kroonlijst. Nummer 26 deels door brand vernield en met gedicht winkelraam.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het pand Jakob Van Caeneghemstraat 22 is nu voorzien van een vlakke cementering, waardoor de versiering van het bovenvenster met stucsluitsteen onder gebogen kroonlijst op consoles, verdwenen is. Het hoekhuis (Godshuishammeke 24) is gedecapeerd, waarbij de gebogen kroonlijst van het bovenvenster nog aanwezig is. De kroonlijst is integraal verdwenen. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19890 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.