Kapel van Sint-Benedictus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Sint-Benedictus

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein d'Ursel

Beschrijving

Kapel van 1888, gelegen op de hoek met Kleine Hinckstraat. Tot de Tweede Wereldoorlog gelegen aan de overkant van de straat 100 meter verder in de richting van Wintam. In 1940 afgebroken voor de aanleg van een vliegveld door de Duitsers, hier heropgebouwd op grond van de familie d'Ursel en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux.

Neogotische bakstenen kapel op octogonale plattegrond onder spits van kunstleien. Voorafgegaan door een opengewerkt portaal op houten pijlers en natuurstenen sokkel. Spitsbogige muuropeningen.

Interieur: koepelgewelf met ribben op colonnetten; neogotisch altaar van natuursteen, gedateerd 1888.

• HERMANS J., De heerlijkheid Hingene, Wintam, Eikevliet, Nieuwkerken-Waas, 1988, p. 88.
  • MOEYERSOMS F., Klein-Brabant: Mariaal oord, Heist-op-den-Berg, 1992, p. 46-47.