Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Nummer 68-71 als een geheel ontworpen lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, bestaande uit twee enkelhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën, uit vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hardstenen plint met getraliede keldervensters. Licht uitspringende middentravee met rondboogvormige koetspoort, boven de kroonlijst bekroond met een driehoekig fronton. Benedenverdieping met horizontale banden. Rechthoekige muuropeningen met diamantkopsluitsteen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen met oren en lekdrempelversiering. Voorlaatste linker en rechter travee met balkon op zware consoles en ijzeren leuning tussen postamenten. Versierd hoofdgestel, kroonlijst met tandlijst en klossen. Nummer 74. Enkelhuis met identieke gevel als nummer 68.