Stapelhuis Feyerick

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stapelhuis Feyerick

Beschrijving

Klein stapelhuis op vierkant grondplan uit begin 19de eeuw, opgericht in opdracht van J.F. De Schrijver, doch volgens archiefstukken voorgevel in 1835 verbouwd in opdracht van de nieuwe eigenaar Feyerick. Heden bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen; oorspronkelijk drie bouwlagen, doch bovenste verdieping en zadeldak duidelijk door brand vernield en vervangen door een plat dak. Benedenverdieping met heden gedichte muuropeningen. Bovenverdieping met rondboogvensters voorzien van booglijsten op doorgetrokken imposten (tweede en vierde travee gedicht). Licht uitspringende linker poorttravee gemarkeerd door een Venetiaans venster ingeschreven in een rechthoekig spaarveld.

Grootste gedeelte der magazijnoppervlakte, tussen het oorspronkelijke magazijn aan de zijde der Visserij, en de Achtervisserij, rechts van de gekasseide doorgang pas opgetrokken in 1841 naar ontwerp van architect Leonard. Opmerkelijk zware gevelverankeringen met verankeringstangen welke in het interieur horizontaal doorheen gans het pand lopen. Grotendeels verdwenen houten vloeren rusten via kinderbalken op nog bewaarde zware moerbalken, welke het magazijn van muur tot muur in zijn breedte overspannen; voorts ondersteund door twee lange houten kolommen op natuurstenen grondplaat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1835/4687 & 1841/4699.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

Aanvullende informatie

Van het magazijnencomplex resteert enkel het begin-19de-eeuwse kleine stapelhuis met een lijstgevel van vijf traveeën aan Visserij.