Burgerhuis ontworpen door A. Ledoux

Beschrijving

Eclectisch rijhuis gebouwd naar ontwerp van Adrien Ledoux in 1887. Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met entresol, afgedekt met pseudomansardedak. Qua materiaalgebruik (hardsteen) en stijl, zie het hoekhuis Hippoliet Lippensplein nummer 21. Benedenbouw geritmeerd door rondboogvormige deur (met gedateerde sluitsteen 1887) en winkelramen. Verticaal belijnde bovenbouw door de gecanneleerde kolossale pilasters. Sterk gemarkeerde zijtravee door de fraai uitgewerkte middenverdieping: tweelichten met Ionische pilastertjes, deelzuiltje verrijkt met renaissancistische herme, balkon en frontonbekroning met siervaas herinneren aan de barok, erboven loggia.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1887/F/11.