erfgoedobject

Bedrijfsgebouw en herenhuis Voortman

bouwkundig element
ID: 19963   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19963

Juridische gevolgen

Beschrijving

Industrieel gebouw met aanpalende herenwoning, zogenaamd "Huis Voortman". Vrij gewone bepleisterde straatgevels met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw, aanpassingen woonhuisgevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met ronde muuropeningen, houten erker en drielicht. Vierhoekig uitgebouwd aan de tuinzijde met zeer fraaie empiregevel, gedeeltelijk zichtbaar vanuit het stadsparkje ernaast. Zijtraveeën van de uitbouw verlicht door middel van drielichten met blinde zijlichten, en bekroond met een van oculus voorzien fronton. Gevel van drie traveeën met op bel-etage Venetiaans drielicht en rondboogvormig drielicht met sfinxen als deelzuiltjes en rechthoekige zijtraveeën.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

Volgens het beschermingsbesluit werd de woning in empirestijl ontworpen door Jean-Baptiste Pisson.
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum: 23-07-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bedrijfsgebouw en herenhuis Voortman [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19963 (Geraadpleegd op 31-03-2020)