erfgoedobject

Pleinbeluik

bouwkundig element
ID
19990
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19990

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pleinbeluik
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pleinbeluik
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achter smalle overbouwde, en vroeger waarschijnlijk door deur afgesloten toegang bevindt zich een tweezijdig bebouwd pleinbeluik, in 1841-44 ontstaan, deels als verbouwing van een oudere constructie.

Nummers 16-20: beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Nummers 12-14 kwamen tot stand door het opdelen van een oudere constructie (1844) in 1865, en zijn hoger dan de andere woningen. Nummer 12 bezit deurtravee in westgevel en venstertravee in zuidgevel; nummer 14 bezit een toegang achteraan het beluik, doch venstertravee (drie traveeën, met vensters links en rechts van een smalle middentravee) in noordgevel, uitziend op de Lieve; laatst genoemde met tal van bouwnaden, afkomstig van vroegere constructies. Alle huizen bezitten getoogde openingen, nummers 12-14 op hardstenen dorpels in eerste bouwlaag en bakstenen rollaag als dorpel in tweede bouwlaag, nummers 16-20 op tegeldorpels beluikte openingen op begane grond van nummers 16-20. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Kolenbakken op koertje en onder venster van nummer 20.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pleinbeluik [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19990 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.