erfgoedobject

Pleinbeluik

bouwkundig element
ID
19990
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19990

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pleinbeluik
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achter smalle overbouwde, en vroeger waarschijnlijk door deur afgesloten toegang bevindt zich een tweezijdig bebouwd pleinbeluik, in 1841-44 ontstaan, deels als verbouwing van een oudere constructie.

Nummers 16-20: beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Nummers 12-14 kwamen tot stand door het opdelen van een oudere constructie (1844) in 1865, en zijn hoger dan de andere woningen. Nummer 12 bezit deurtravee in westgevel en venstertravee in zuidgevel; nummer 14 bezit een toegang achteraan het beluik, doch venstertravee (drie traveeën, met vensters links en rechts van een smalle middentravee) in noordgevel, uitziend op de Lieve; laatst genoemde met tal van bouwnaden, afkomstig van vroegere constructies. Alle huizen bezitten getoogde openingen, nummers 12-14 op hardstenen dorpels in eerste bouwlaag en bakstenen rollaag als dorpel in tweede bouwlaag, nummers 16-20 op tegeldorpels beluikte openingen op begane grond van nummers 16-20. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Kolenbakken op koertje en onder venster van nummer 20.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pleinbeluik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19990 (Geraadpleegd op )