Pleinbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pleinbeluik

Beschrijving

Achter smalle overbouwde, en vroeger waarschijnlijk door deur afgesloten toegang bevindt zich een tweezijdig bebouwd pleinbeluik, in 1841-44 ontstaan, deels als verbouwing van een oudere constructie.

Nummers 16-20: beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Nummers 12-14 kwamen tot stand door het opdelen van een oudere constructie (1844) in 1865, en zijn hoger dan de andere woningen. Nummer 12 bezit deurtravee in westgevel en venstertravee in zuidgevel; nummer 14 bezit een toegang achteraan het beluik, doch venstertravee (drie traveeën, met vensters links en rechts van een smalle middentravee) in noordgevel, uitziend op de Lieve; laatst genoemde met tal van bouwnaden, afkomstig van vroegere constructies. Alle huizen bezitten getoogde openingen, nummers 12-14 op hardstenen dorpels in eerste bouwlaag en bakstenen rollaag als dorpel in tweede bouwlaag, nummers 16-20 op tegeldorpels beluikte openingen op begane grond van nummers 16-20. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Kolenbakken op koertje en onder venster van nummer 20.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.