Hoekhuis Koning van Spanje

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Koning van Spanje", reeds vermeld in 1657. Hoekhuis op de hoek met de Hopmarkt. Dubbelhuis van drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw, doch later aangepast. Bepleisterde en beigegeschilderde voorgevel van drie traveeën. Begane grond van natuursteen; licht overkragende bovenverdieping van baksteen. Rechthoekige vensters in een grijsgeschilderde omlijsting, op de begane grond met mooi geprofileerd beloop (natuursteen), op de bel-etage gemarkeerd door ezelsoren (natuursteen). Rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting van natuursteen. Zijgevel van vier traveeën. Beigegeschilderde gevelbepleistering en -cementering met schijnvoegen. Rechthoekige muuropeningen in een grijsgeschilderde omlijsting. Rechthoekige deuren in de laatste travee.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

In vergelijking met de inventaristekst uit 1978 werden enkele aanpassingen doorgevoerd, waaronder een aangepaste begane grond, vernieuwd schrijnwerk en een witgeschilderde gevel.

• Informatie meegedeeld door de gemeente (16 december 2021).