erfgoedobject

Romp van Roosbloemmolen

bouwkundig element
ID
200007
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200007

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Romp van Roosbloemmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenromp
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De Roosbloemmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1884.

Op de plaats van de Roosbloemmolen (naar de ligging) of Molen Schreyen (naar de laatste molenaar) werd al voor 1600 een standaardmolen opgericht om graan te malen. Na een brand werd in 1862 een nieuwe houten standaardmolen opgericht. In 1884 werd deze molen op zijn beurt vervangen door de huidige stenen bergmolen. Bij de doortocht van de Duitsers in 1940 werd de molen beschadigd en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de molen ook om burgers op te sluiten nadat een Duitse soldaat was doodgeschoten. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een mechanische maalderij ingericht. Het geklinknagelde gevlucht ging in 1956 naar de Vinkemolen in Oosterzele (heden in Zwalm). De maalderij werd rond 1980 stilgelegd en de romp werd gebruikt als bergplaats. Eind jaren tachtig bleef het molenperron bewaard maar de molenberg werd afgegraven. De romp was deels beraapt en gecementeerd met kleine gebogen vensteropeningen (sommige gedicht). In de jaren 1990 werd de kuip gerenoveerd en ingericht als woning. Hierbij werd een nieuwe buitenmuur in gele baksteen gemetseld en er kwam een andere vensterschikking. Van het moleninterieur bleef niets bewaard.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 410.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van Roosbloemmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200007 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.