Teksten van Romp van Roosbloemmolen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200007

Romp van Roosbloemmolen ()

De Roosbloemmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1884.

Op de plaats van de Roosbloemmolen (naar de ligging) of Molen Schreyen (naar de laatste molenaar) werd al voor 1600 een standaardmolen opgericht om graan te malen. Na een brand werd in 1862 een nieuwe houten standaardmolen opgericht. In 1884 werd deze molen op zijn beurt vervangen door de huidige stenen bergmolen. Bij de doortocht van de Duitsers in 1940 werd de molen beschadigd en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de molen ook om burgers op te sluiten nadat een Duitse soldaat was doodgeschoten. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een mechanische maalderij ingericht. Het geklinknagelde gevlucht ging in 1956 naar de Vinkemolen in Oosterzele (heden in Zwalm). De maalderij werd rond 1980 stilgelegd en de romp werd gebruikt als bergplaats. Eind jaren tachtig bleef het molenperron bewaard maar de molenberg werd afgegraven. De romp was deels beraapt en gecementeerd met kleine gebogen vensteropeningen (sommige gedicht). In de jaren 1990 werd de kuip gerenoveerd en ingericht als woning. Hierbij werd een nieuwe buitenmuur in gele baksteen gemetseld en er kwam een andere vensterschikking. Van het moleninterieur bleef niets bewaard.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 410.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van Roosbloemmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/358059 (geraadpleegd op ).


Molenromp ()

Bakstenen korenwindmolen van het bovenkruiertype op molenbelt, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw (gebouwd voor 1830). Na brand in 1860 herbouwd. Inrichting van een mechanische maalderij na de Tweede Wereldoorlog. Het geklinknagelde gevlucht ging in 1956 naar de zogenaamde "Vinkemolen" (zie Geraardsbergse steenweg). Mechanische maalderij heden in onbruik en molenromp gebruikt als bergplaats. Bewaard molenperron, molenberg afgegraven. Deels beraapte en gecementeerde romp met kleine gebogen vensteropeningen (sommige gedicht).

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 410.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van Roosbloemmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/89674 (geraadpleegd op ).