erfgoedobject

Kapel

bouwkundig element
ID
200010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200010

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In een parkje, kleine bakstenen kapel, volgens een arduinen stichtingssteen opgericht in 1893 door A. d'Ansembourg, kasteelheer van Baudries en vermoedelijk ter vervanging van een kleine kapel opgericht in 1860 op de plaats van de oorspronkelijke kerk van Dikkelvenne, volgens een legende gesticht door de Heilige Hilduardus en de Heilige Christiana in de 13de eeuw en gesloopt in 1824.

Huidige neogotische bakstenen kapel van drie traveeën met klein rechthoekig koor van één travee onder leien zadeldaken tussen aandaken met schouderstukken en bekronend arduinen kruis vooraan. Arduinen sokkel en dekstenen. Voorgevel met spitsboog onder waterlijst en rechthoekige deur met mijterboogvormige tussendorpel, erboven blinde oculus met vierpas. Zijgevels met spitsboogvenstertjes en aflijnende baksteenfries. Stichtingssteen met tekst "anno domini 1893 - Alfr. d'Ansembourg" rechts naast de deur.

Interieur met boven het altaar een gepolychromeerd neogotisch houten retabel de ontmoeting voorstellend tussen de Heilige Hilduardus en de Heilige Christiana, van 1865 naar ontwerp van architect J. Bethune uitgevoerd door L. Blanchaert.

  • DE SMET A., Dikkelvenne vroeger en nu, Zingem, 1983, p. 67-74.
  • HELBIG J., Le Baron Bethune, Lille, 1906, p. 362.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.