erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

bouwkundig element
ID
200013
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200013

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is heden gelegen op het nieuwe kerkhof, ten oosten van de kerk en ervan gescheiden door het Schipdonkkanaal. Oprichtingsdatum niet gekend. Vermoedelijk heropbouw in 1651. Volgens een kaart van 1683 was de kapel omringd door een walgracht met een brug en hek, zogenaamd de Kapellebrug. Tijdens de Franse bezetting omgevormd tot woning (tot 1831) en in 1832 ingericht als hospitaal. Circa 1850 opnieuw in gebruik als kapel. In 1871 vergroot en voorzien van een portiek en vermoedelijk ook plaatsing van een nieuw Onze-Lieve-Vrouwbeeld. Oorlogsschade van beide Wereldoorlogen. In 1968-71 aanleg van het nieuwe kerkhof rondom de oude kapel. Grondige restauratiebeurt onder leiding van architct W. Haelvoet in 1981-82. Plaatsing van een nieuw klokkenstoel in 1986.

Ruime bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met vooruitspringend portaal en driezijdige apsis afgedekt met zadeldaken (leien) met klokkenstoel. Portaal met spitsboogdeur en in voorpuntgevel venster in sferische driehoekvorm. In zijgevels twee spitsboogvensters. Neogotisch beschilderd interieur met tussen de vensters gepolychromeerde taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw oorspronkelijk door Th. Mesure en Th. Janssens uit begin 20ste eeuw; beschadigd tijdens de beide wereldoorlogen en nadien gerestaureerd. Houten spitsbooggewelf versierd met cartouches met de Zeven Weeën.

  • Janssens A., De kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Oostbroek. (Nevele), in Het Land van Nevele, XIV, 1, 1983, p.45-60.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200013 (Geraadpleegd op )