Drielindenkapel met kapellinden

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drielindenkapel

• is aangeduid als beschermd monument Drielindenkapel

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Drielindenkapel met linden en omgeving

Beschrijving

Deze bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, vormt door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de omringende linden een belangrijk ensemble.

Volgens pastoor Konings (1963) werd deze kapel opgericht na een twist met tussen twee boeren op het einde van de 17de eeuw. Een van beide boeren bekocht het met de dood en de andere richtte als boetedoening deze kapel op. Dat gebeurde volgens de gevelsteen in het boogveld van de kapel in het jaar 1685. Op de historische kaart van Villaret (1745) staat hier echter al een 'Chapelle aux trois tilleuls' vermeld, wat doet vermoeden dat de kapel teruggaat op een oudere kapel of boomkapel.

Vroeger speelde deze kapel een belangrijke rol bij het overlijden van buurtbewoners: de mensen verzamelden dan aan deze kapel en wandelden via de Kapel van den Akker naar het huis van de overledene, waar ze al biddend afsloten.

In 1918 werd de kapel na beschadiging hersteld. Ook dit jaartal vinden we terug op de gevelsteen.

De kapel met omringende drie linden werd beschermd in 1994. Het beschermingsdossier beschrijft de kapel als een wit geschilderde bak- en ijzerzandstenen constructie op vierkante plattegrond, afgedekt met een leien zadeldak. De kapel heeft een hoge plint gevormd door een ijzerzandstenen onderbouw waarboven zich vier baksteenlagen met fraai geprofileerde afschuining bevinden. Op de hoeken staan vier klassieke pilasters met voetstuk en astragaal die een geprofileerde ijzerzandstenen kroonlijst dragen met daarboven een zwaar boogfronton met topbekroning en smeedijzeren kruis. In de voorgevel zit een rondboogdeur met getralied venster en een ijzerzandstenen omlijsting met in het boogveld een gevelsteen met opschrift 'ONZE LIEVE VROUW BIDT VOOR ONS' en de jaartallen 1685-1918. De zijgevels en achtergevel zijn blind.

Bij een terreinbezoek in 2007 bleek dat één van de drie lindes ondertussen vervangen was door een jonge treurzilverlinde. Deze cultuurvariëteit heeft een typisch koepelvormig silhouet van klimmende gesteltakken met daarop takken die naar omlaag hangen. Dit silhouet, gecombineerd met de bladeren die een groene bovenkant en witte onderkant hebben, geven deze boom een grote sierwaarde.

De gemeente Rotselaar restaureerde de kapel in 2022.

• N.N. 2022: Drielindenkapel en Gildenkapel succesvol gerestaureerd, website gemeente Rotselaar [online] (geraadpleegd op 11 april 2024)
  • PAESMANS G. 1993: Beschermingsdossier 'Drielindenkapel met linden en omgeving', Beschermingsdossier DB000010, Beschermingsarchief Agentschap Onroerenderfgoed
  • Villaretkaart 1745: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400, geo.onroerenderfgoed.be [online], (geraadpleegd op 11 april 2024)

Auteurs: Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert; Paesmans, Greta