Drielindenkapel

• is aangeduid als beschermd monument Drielindenkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drielindenkapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Drielindenkapel met linden en omgeving

Beschrijving

Bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, die door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de drie grote linden een belangrijk ensemble vormt.

Wit geschilderde bak- en ijzerzandstenen constructie op vierkante plattegrond, afgedekt met een leien zadeldak. Hoge plint gevormd door een ijzerzandstenen onderbouw waarboven vier baksteenlagen met fraai geprofileerde afschuining. Op de hoeken vier klassieke pilasters met voetstuk en astragaal die een geprofileerde ijzerzandstenen kroonlijst dragen waarboven een zwaar boogfronton met topbekroning en smeedijzeren kruis.

In de voorgevel een rondboogdeur met getralied venster en een ijzerzandstenen omlijsting. In het boogveld een gevelsteen met opschrift ONZE LIEVE VROUW BIDT VOOR ONS en de jaartallen 1685-1918. Blinde zij- en achtergevels. De kapel wordt ingesloten door drie fraaie lindebomen.

Bron     : Beschermingdossier DB000010 (1993)
Auteurs :  Paesmans, Greta