Vierkantshoeve Hof Ten Roetaert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Pepingen
Deelgemeente Heikruis
Straat Neerstraat
Locatie Neerstraat 42, Pepingen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Ten Roetaert

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

De oudst bekende benaming van de middelgrote vierkantshoeve, ten zuidwesten van de dorpskern is Hof ten Roetaert.

In de 16e en 17e eeuw was het hof in het bezit van het adellijk geslacht de Causenere. Wellicht ten gevolge van oorlogsgeweld werd het hof in 1706 vernield. Op de Ferariskaart (circa 1770) is het hof weergegeven als een U-vormig complex. Het huidige hoevecomplex dateert van 1789 wanneer het door de toenmalige eigenaar J. Plaisant werd opgetrokken. Jean-Baptist Martial (1806-1877) liet er in de loop van de 19e eeuw een verdieping bijbouwen.

Middelgrote vierkantshoeve met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Woonhuis, schuur en stallingen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer. Inrijpoort met korfboogomlijsting van arkose en de bouwdatum 1789 Woonhuis van vijf traveeën, afgedekt met zadeldak (kunstleien), twee beluikte vensters in steekboogomlijsting met alternerend gebruik van baksteen en arduin. Rechthoekige arduinen deuromlijsting.

Interieur: smalle dwarsgang met tegelvloer uit de 19de-20ste eeuw en houten steektrap met arduinen trappaal die de zolder bedient.Schouw van gesinterde baksteentjes. Kelder met tongewelven parallel met de gevel en toegankelijk via arduinen trap. Dakconstructie met pen- en gatverbinding

Bijgebouwen onder pannen zadeldak. Stalvleugel met muurvlechtingen in de top van de zijgevel; rechthoekige muuropeningen onder houten latei houten gevelankers. Langschuur met 2 poorten onder houten latei en houten kozijndeur.

Het complex is vanop de Neerstraat toegankelijk via een kasseiweg, met rechts ervan een hoogstamboomgaard en op de hoek een Heilig Hartkapel met linde. Het is aan alle zijden omringd door weilanden en akkers. Achter de hoeve een moestuin omringd door een met steunberen verstevigde bakstenen muur.

Bron: Beschermingdossier DB000777

Relaties

maakt deel uit van Heikruis

Heikruis (Pepingen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.