Het ontstaan van de brouwerij Mena gaat terug tot 1887 toen Meynkens een gedeelte van zijn boerderij inrichtte als brouwerij. Na verloop van tijd associeerde Meynkens zich met de bierhandelaar Henri Nackaerts waarop de handelsnaam ME(ynkens)NA(ckaerts) werd aangenomen. In 1932 werd de brouwzaal gebouwd, naar ontwerp van Edouard Mispelter. In 1942 volgde de uitbreiding met de limonadefabriek KINA. In 1965 werd de hele zaak door brouwerij Artois overgenomen en drie jaar later, in 1968, verhuisde de hele productie met het personeel naar Leuven.
Het complex bleef leeg staan en zou de komende jaren gedeeltelijk worden hergebruikt. Voor de verkoop had de brouwerij Stella echter de koperen brouwketels verwijderd, waarbij alle ramen werden vernield. Het mooie art-decosmeedwerk werd herleid tot schroot. Blikvanger op de hoek van de Torenstraat en de Provinciebaan is ongetwijfeld de 24 meter hoge brouwzaal, een betonskeletbouw op nagenoeg vierkante plattegrond met afgeronde hoeken. Betonnen pijlers en vloerplaten bepalen de strakke rastervormige gevelstructuur, opgevuld met in metalen profielen gevatte glaspartijen en met baksteen metselwerk. Het torenvormige volume op een onderbouw in blauwe hardsteen telt vier bouwlagen en wordt bovenaan afgelijnd met een overkragende kroonlijst waaronder een brede betonstrook met het opschrift BROUWERIJ MENA 1897 – 1933. Opvallend is de aanzienlijke hoogte van de eerste verdieping waar de brouwketels waren opgesteld.
De grote openheid en doorzichtigheid van deze constructie wordt momenteel verzwakt door de dichtgemetselde vensters op het gelijkvloers. Het feit dat hier werd geopteerd voor een "modernistische" vormgeving houdt ongetwijfeld verband met de wens de brouwerij naar buiten toe te affirmeren als een jong en dynamisch bedrijf. Het breedvormig horizontalisme wordt in hoge mate verzwakt door een krachtig verticale opbouw, een rechtstreeks gevolg van functionele eisen.
De overigens strakke lineaire uitwerking wordt bovendien getemperd door art-deco-invloeden wat voornamelijk tot uiting kwam in de detaillering van de momenteel grotendeels vernielde interieurelementen (trappen, leuningen, deuren). Ook de gevels bevatten art-deco-elementen zoals de geribde baksteenlagen tussen de vensters en de hoekige, uitkragende onderbreking van de kroonlijst langs de Provinciebaan.
Naast de brouwzaal bevindt zich het vroegere kantoor, een vierkant, twee bouwlagen tellend volume, in zakelijke stijl dat uit dezelfde bouwperiode dateert.