Station Sint-Joris-Weert en goederenloods

Beschrijving

De spoorlijn Leuven-Waver werd aangelegd door de ‘Chemins de fer de Louvain à Charleroi’ en geopend op 12 februari 1855.

Het stationsgebouw, te dateren circa 1904 of iets later, is een opvolger van een station dd. 1883 (stond op een andere plaats / afgebroken 1920) dat op zijn beurt reeds een ouder station verving. Het is opgevat als een steenrood bakstenen hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak met schaliën. De gevels worden horizontaal geritmeerd door gele baksteenlagen (speklagen), vooruitspringende muurlijsten en friezen met 'gele' baksteenmotieven onder de kroonlijsten. Rondboogvensters op het gelijkvloers en getoogde vensters op de verdieping. Blauwstenen plint.

Tegen de rechterzijgevel een lager bijgebouw van 4 traveeën met rondbogig afgedekte vensters en deuren, links een dienstgebouwtje, beide onder zadeldaken. Lisenen met uitgewerkte trekankers. Aan de spoorzijde: een luifel met geklonken profielen, gietijzeren verbindingsstukken en sierlijk smeedwerk.

Bij het stationsgebouw hoort een kleine goederenloods in dezelfde stijl maar gedeeltelijk verwerkt in een recenter gebouw. Het gaat hier om een station van het type ‘Belgische Staat 1895’, maar dan wel een variante met speklagen in een gele baksteen.

In 1915 vermeldt het kadaster dat het station afgebrand is. Enkele jaren geleden was er brand in de zijvleugel.

Bron: Beschermingdossier DB002233