Pastorie Sint-Martinusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Roosdaal
Deelgemeente Strijtem
Straat Pastoor Cuylitsweg
Locatie Pastoor Cuylitsweg 2, Roosdaal (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie met ommuring

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Martinusparochie met ommuring

Deze bescherming is geldig sinds 21-05-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1761 gebouwd in opdracht van de abdij van Ninove. Classicistische plattelandspastorie opgevat als een éénlaags, zeven traveeën breed dubbelhuis, opgetrokken in baksteen met verwerking van witte natuursteen (Balegem?) voor hoekkettingen, deur- en vensteromlijstingen en afgedekt met een natuurleien mansardedak.

De identieke voor- en achtergevel tonen een symmetrische geleding van hoge, rechthoekige vensters in een plattebandomlijsting en een risalietvormig geaccentueerde inkomtravee: een nog originele, opgeklampte deur in een rechthoekige plattebandomlijsting met een schouderboogvormige, houten waaier waarboven een rechthoekig opgaand dakvenster, bekroond met een sterk geprofileerd driehoekig fronton. Een geprofileerde kordonlijst vormt de overgang met het overkragend mansardedak met een groot centraal dakvenster geflankeerd door kleinere, houten dakvensters met geknikte boog.

Beide gevels ondergingen kleinere aanpassingen: de oorspronkelijk(?) rood geschilderde voorgevel werd voorzien van een cementen beraping, de dorpels werden vervangen door hardsteen, de vensterluiken verwijderd. De ramen bestaande uit twee, driedelige vleugels met vast bovenstuk dateren uit de 19de eeuw. De rechterzijgevel met aangebouwde garage onder plat dak is op de verdieping opengewerkt met drie rechthoekige vensters voorzien van diefijzers. De linkerzijgevel werd volledig vernieuwd.

Het interieur met dragende structuur van moer- en kinderbalken en eiken kapspanten toont de klassieke indeling. Een eiken balustertrap met tussenbordessen bedient de vier kamers op de verdieping. Onder de trap de toegang tot de ruime, overwelfde kelder. De eenvoudig gestucte plafonds, de Louis XV-schouwboezems en paneeldeuren, soms nog met origineel sluitwerk, dateren uit de bouwperiode. Verder bestaat de aankleding uit 19de-eeuwse marmeren schouwen en recente tegelvloeren.

De pastorietuin wordt aan de voorzijde afgesloten door een circa 2 meter hoge bakstenen muur, in 1866 opgetrokken ter vervanging van een haag.

Bron: Beschermingdossier DB002181

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Dorpskern Strijtem

Generaal de Fariaustraat, Heidestraat, Kristus Koninglaan, Pastoor Cuylitsweg, Reigersbaan, Rombautstraat,...

omvat Gekandelaarde haagbeuk in pastorietuin van Strijtem

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.