erfgoedobject

Brouwerij De Kroon

bouwkundig element
ID
200080
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200080

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Brouwerij De Kroon
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Kroon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Brouwerij De Kroon
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is aangeduid als beschermd monument Brouwerij De Kroon
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Kroon
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Goed voorbeeld van een nog volledig uitgeruste, volgens ambachtelijke normen middelgrote brouwerij opgericht in 1897 (baksteenbouw).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de brouwerij stil. Omstreeks 1920 wordt het brouwen hervat. In 1932 kende het bedrijf een grote uitbreiding. Gedurende de Tweede Wereldoorlog kon gewoon worden verder gewerkt. In de jaren 1990 wordt de brouwerij stopgezet.

De brouwerij bezit een uitrusting die vooral van 1921, 1932 en 1933 dateert, bepaalde specifieke kenmerken en machines omvat (zoals de compressor 'Phoenix' en de bottelmachine 'Vandergeeten') en de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd. Bij de brouwerij horen ook nog een paar zeldzaam geworden kleine camions Opel Blitz uit 1955 en een door paarden te trekken bierkar circa 1920 alsook alle roerend materiaal, onroerend door bestemming, dat noodzakelijk was voor het functioneren van de brouwerij. Het gebouwenbestand bestaat uit een brouwzaal, stookruimte, bovenruimte kookketels (onder dak), koelruimte, graan- en hopopslagplaats, koelruimte met isolatiedeur, gistingzaal, bottelarijzaal, kelders, technische ruimte (onder bureel), garage, zoldering (boven garage) en bureel (op verdiep) met ijzeren trap en glazen dakuitsteek. Buiten bevinden zich nog een oude manuele benzinepomp "Shell" en een klok (aan brouwzaal).


Bron: Beschermingdossier DB002177
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij De Kroon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200080 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.