Brouwerij De Kroon

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Huldenberg
Deelgemeente Neerijse
Straat Beekstraat
Locatie Beekstraat 20, Huldenberg (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Brouwerij De Kroon

Deze bescherming is geldig sinds 09-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij De Kroon

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Goed voorbeeld van een nog volledig uitgeruste, volgens ambachtelijke normen middelgrote brouwerij opgericht in 1897 (baksteenbouw).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de brouwerij stil. Omstreeks 1920 wordt het brouwen hervat. In 1932 kende het bedrijf een grote uitbreiding. Gedurende de Tweede Wereldoorlog kon gewoon worden verder gewerkt. In de jaren 1990 wordt de brouwerij stopgezet.

De brouwerij bezit een uitrusting die vooral van 1921, 1932 en 1933 dateert, bepaalde specifieke kenmerken en machines omvat (zoals de compressor 'Phoenix' en de bottelmachine 'Vandergeeten') en de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd. Bij de brouwerij horen ook nog een paar zeldzaam geworden kleine camions Opel Blitz uit 1955 en een door paarden te trekken bierkar circa 1920 alsook alle roerend materiaal, onroerend door bestemming, dat noodzakelijk was voor het functioneren van de brouwerij. Het gebouwenbestand bestaat uit een brouwzaal, stookruimte, bovenruimte kookketels (onder dak), koelruimte, graan- en hopopslagplaats, koelruimte met isolatiedeur, gistingzaal, bottelarijzaal, kelders, technische ruimte (onder bureel), garage, zoldering (boven garage) en bureel (op verdiep) met ijzeren trap en glazen dakuitsteek. Buiten bevinden zich nog een oude manuele benzinepomp "Shell" en een klok (aan brouwzaal).

Bron: Beschermingdossier DB002177

Relaties

maakt deel uit van Neerijse

Neerijse (Huldenberg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.