Windmolen Beltmolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Begijnendijk
Deelgemeente Betekom
Straat Pater Damiaanstraat
Locatie Pater Damiaanstraat 3, 3A, 5, Begijnendijk (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beltmolenromp

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Windmolen Beltmolen

Deze bescherming is geldig sinds 15-05-2000.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Beltmolen met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 21-04-1982.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Goed voorbeeld van een beltmolen die reeds vóór de Eerste Wereldoorlog tot een mechanische maalderij werd omgevormd, aanvankelijk met stoomkracht en daarna met elektrische motoren.

Molenromp van beltmolen uit de tweede helft van de 19de eeuw (1854), baksteen, 3 zolders, boven elkaar gelegen vensters, belt met oorspronkelijk 2 gangen (nu nog één toegang). Kap en gevlucht met liggende as vóór de Eerste Wereldoorlog verwijderd. In dezelfde periode werd in de molenromp tevens een mechanische maalderij ingericht en werden de niveaus gewijzigd. De zoldervloeren van de zolders 2 en van de kapzolder door troggewelven vervangen. De hiervoor gebruikte poutrellen zijn afkomstig van de oude geklinknagelde roeden.

Bewaarde installaties: 3 maalstoelen met kunststenen, houten galg, houten meelgoten, haverpletter, walsenstoel met builmolen en elevatoren met afzuiginstallatie, olierheostaat, marmeren schakelbord, aandrijfassen en riemen, houten elevatoren, builmolen, 2 houten plansichters, diverse elektromotoren, 2 detacheurs, ijzeren mengvat, graankuiser en luiwerk.

Aanhorigheden bestaande uit bijgebouw met grote, horizontale, ijzeren cilinder waarmee sulferbrokken zouden zijn gemalen en vierkante schoorsteen.

Bron: Beschermingdossier DB002117

Datum tekst: 2000

Relaties

maakt deel uit van Betekom

Betekom (Begijnendijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.