Kasseiweg Gemeentehuisstraat

Gemeente Kampenhout

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Kasseiweg Gemeentehuisstraat

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasseiweg Gemeentehuisstraat

Typologiekasseiwegen

Beschrijving

Het betreft de voormalige Kerkweg, een smalle steeg gevat tussen de hoge muren van pastorietuin en tuin van kasteel Van Bellinghen. Het heeft een L-vormig tracé en kasseibestrating.

De dorpskern van Kampenhout werd uitgebouwd langs de oude Dorpsstraat (nu Kerkstraat en Dorpsstraat) waarvan de scherpe, haakse bocht wordt beheerst door de neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk. Aansluitend op de kerk in zuidelijke richting bevinden zich de achterin gelegen pastorie en het aangrenzende kasteel van Bellinghen. Tussen pastorie- en kasteeltuin loopt de oude Kerkweg, nu Koeistraat, die vanouds voor de verbinding zorgde tussen beide delen van de Dorpsstraat.

• LAUWERS J. 1992: Geschiedenis van Berg, Buken, Kampenhout en Nederokkerzeel, Heule.
  • VERBESSELT J.(1972), Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw, 11, (Pittem), p. 201 e.v.

Bron: Beschermingdossier DB002103, Kasseiweg (digitaal dossier)

Auteurs: Paesmans, Greta