erfgoedobject

Bethaniakapel

bouwkundig element
ID
200124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bethaniakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Bethaniakapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bethaniakapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gaaf bewaard voorbeeld van een landelijke votiefkapel, opgedragen aan Maria, in 1659 door het Bethaniaklooster van Zoutleeuw opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl op vierkante plattegrond met tentdak. Karakteristiek voor deze kleine kapel is niet alleen de compacte vierkante vorm, maar ook de unieke, geïsoleerde inplanting in een vrijwel ongerepte Getevallei.

Deze bak- en zandstenen kapel met vierkante plattegrond en tentdak in natuurleien is ingeplant op de kruising van de Oude Kassei met de Kruisveldstraat, ter hoogte van een brug over de kleine Gete. Het compacte volume wordt benadrukt door de hoge natuurstenen onderbouw die aan de voorzijde reikt tot aan de deurlatei, zware hoekkettingen en een geprofileerde kroonlijst. Een omlopende speklaag fungeert in de voorgevel tezelfdertijd als latei van de door twee getraliede vensters geflankeerde deur. Op de bakstenen oculi in de zijgevels na, zijn de overige gevels blind. Een met leien afgedekte luifel beschermt de bezoeker tegen regen. In een omlijste gevelsteen boven de deur bevindt zich het chronogram Consolatrix afflictorum, ora pro nobis - LauDI MarIae, BethanIa feCIt en het bouwjaar '1659'.

De binnenruimte, met zichtbaar metselwerk, is overkapt met een kruisgewelf. Het originele Mariabeeld werd door de vroegere eigenaars verwijderd en vervangen door de Onze-Lieve-Vrouw van Pellevoisin. Verder bevat de kapel momenteel een heilige Theresia van het Kind Jezus en een Kindje Jezus van Praag.

In 1975 werd de kapel volledig opgeknapt en omringd met een kasseipad. In 1994 werd de houten deur door dieven vernield en daarop vervangen door een metalen exemplaar.

  • VANDEPUT E., Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg en de kapellen van Groot-Zoutleeuw, Zoutleeuw, 1996.
  • WILMET L., Léau, la ville des souvenirs, Brussel, (1938).

Bron: Beschermignsdossier DB002092
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bethaniakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.