Watermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen gedateerd 1672 met omgeving

• is aangeduid als beschermd monument Watermolen, gedateerd 1672

Beschrijving

Over de Grote Gete (by-pass) gebouwd langgevelig geheel van woning, molen en aanhorigheden. Gebouwd in 1672 met recentere wijzigingen (huidig complex is 53 meter lang).

De gebouwen zijn opgetrokken uit witgekalkte baksteenbouw met gepikt plint. In het woonhuis gebruik van betonnen lintelen, in de bedrijfsgebouwen houten lintelen. De volumes zijn gedekt met pannen daken (mechanisch gevormde pannen in het woonhuis, S-pannen voor de aanhorigheden). Gebruik van natuursteen voor sluiswerk en waterradgeul. Rechthoekige muuropeningen, grote luikap boven het toegangsgedeelte. Het molengebouw heeft op de gelijkvloerse verdieping betonnen vloeren, op zolder 1 is de vloer gemaakt van smalle houten planken.

De dakstructuur bewaart gedeeltelijk het oude gebint (drie spanten), bestaande uit ruw bewerkte houten balken en houten verbindingen. De maalzolder bevindt zich op zolder 1; de trap naar de maalzolder bevindt zich in een afzonderlijke ruimte.

Gaande werk

Gelijkvloers:

• Gietijzeren raderwerk (19de eeuw) waarvan de onder- of peerijzers op holle, een lichtsysteem bevattende, kolommen met sierlijke liervormige bovenhelft ter ondersteuning van de moerbalken van de steenzolder (één van de moerbalken heeft bewerkte (geprofileerde) koppen).
  • Verstelbare taatspot (drie bouten). Op de horizontale stalen wateras bevinden zich tevens riemwielen met het oog op de aandrijving van hulpwerktuigen (haverpletter, jakobsladder, en dergelijke) op zolder 1 en zolder 2 via riemen.
  • Haverpletter.

Zolder 1:

• Haverpletter 'Claeys' (ontkoppelde aandrijving): volledig ijzer.
  • Drie koppels maalstenen met steenkisten in hout en metaal : 1 rechte rijn, 1 rijn met 2 takken.
  • Galg in hout.

Zolder 2:

• Aandrijving jakobsladder (deze bediend 3 bouwlagen).
  • Luiwerk met spanrollen (2x), aandrijving via centrale as, conische overbrenging naar horizontale as en riem.
Waterrad en sluiswerk
  • Overdekt, groot, ijzeren waterrad (middenslagwiel gietijzeren hart, massieve spaken) op stalen as, tussen natuurstenen muren.
  • Houten sluisdeuren, maalsluis met tand- en heugelsysteem, door middel van ijzeren as van binnenuit te bedienen.
  • Woelkom.

Bron: Beschermingsdossier DB000063