Watermolen te Schoonhoven

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Aarschot
Straat Diestsesteenweg
Locatie Diestsesteenweg 12, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Watermolen te Schoonhoven

Deze bescherming is geldig sinds 05-07-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen te Schoonhoven

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen te Schoonhoven met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 05-07-1996.

Beknopte karakterisering

Typologiesluizen, watermolens
Datering17de eeuw

Beschrijving

De watermolen aan waterloop de Grote Motte wordt reeds vermeld in 1596. Het huidige gebouw dateert uit de 17de eeuw met een dak uit de 19de eeuw. De molen is niet meer in bedrijf sedert de vijftiger jaren.

Het betreft een bak- en natuurstenen molengebouw onder zadeldak met platte pannen; aanhangsel bij woonhuis. De watergevel is voorzien van natuurstenen basis en hoeken; er zitten speklagen in de zijgevel. Het gebouwtje van het waterrad heeft eveneens een natuurstenen basis en is gevat onder een schilddak met S-pannen. De dakconstructie van de maalruimte is 19de-eeuws.

Waterrad: metaal, profielen en plaatijzer met schroeven en moeren in elkaar gezet; diameter ongeveer 6 meter; stalen as.

Sluiswerk: Beton (interbellum); met ijzeren strippen versterkte, houten sluisdeuren met tand- en heugelbediening; maalsluis vanuit maalruimte bediend. Twee lossluizen, baksteen en natuursteen, drempels in trapvormige opstelling.

Bakstenen brugje met I-profielbalken en ijzeren reling.

Installatie: Maalzolder op halve hoogte; steunt op ijzeren I-poutrellen van muur tot muur. Gietijzeren raderwerk (19de-eeuws); de taatsen van de onderijzers staan op bakstenen consoles, de rondsels zijn door middel van spanring in- en uitschakelbaar, lichtsysteem met handwiel. Twee koppels maalstenen (kunststenen) met tweetakse rijnen en hoeden; houten steenkisten en toebehoren tijdelijk gedemonteerd.

Eén jakobsladder (gedeeltelijk gedemonteerd); houten galg; geklonken, ijzeren waterreservoir; houten graankuiser met ijzeren cilinder (riemaandrijving); luiwerk met ijzeren gaffelwiel.

Natuurstenen dammen, stroomopwaarts en stroomafwaarts.

Woelkom is voorzien.

Bron: Beschermingsdossier DB000094

Auteurs: De Schepper, Jo

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Diestsesteenweg (Aarschot)

Diestsesteenweg (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.