Oude trambrug over de Gete

Beschrijving

De betonnen brug over de Gete is een oude trambrug van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen. Ze ligt tussen de Bergévest en de Molenstraat in Tienen.

Het betreft een type brug dat vóór de Tweede Wereldoorlog veel werd uitgevoerd zowel in staal als in beton. De betonnen versie is geïnspireerd door de stalen versie. Na de Wereldoorlog werden dergelijke bruggen in gewapend beton veel minder gebouwd wegens de opkomst van het voorgespannen beton waarbij men overschakelde naar liggerbruggen.

De bouwdatum (1941) van de brug te Tienen heeft in het licht hiervan illustratieve waarde. Daarenboven gaat het hier over een schuin ingeplante brug, wat extra bijdraagt tot het typologisch belang. Ten slotte zijn hier nog de materiële aanwijzingen aanwezig van de oorspronkelijke bestemming namelijk de oude trambedding.

De brug is visueel zeer goed waarneembaar en kan wegens de inplanting in een woonzone zeer goed als voetgangersbrug hergebruikt worden.

Kleine, schuine betonnen (gewapend) "boogbrug met trekband" (bouwstring), geconstrueerd in 1941. Ze is gemaakt op basis van een plan opgesteld door de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen.

De trekband bestaat in dit geval uit twee laterale liggers, opgehangen aan 6 hangers per zijde en vast verbonden met de laaggelegen rijvloer. Op de rijvloer bevindt zich de verhoogde spoorbedding. Koude oplegging op de bruggenhoofden (beton, gedeeltelijk met natuurstenen bekleding op funderingspalen) door middel van gevouwen loden bladen. IJzeren brugleuning bestaande uit ronde staven die in de hangers bevestigd zitten.

Enkele metrische gegevens: Overspanning (tussen middelpunten van opleggingsvlakken): 20,50 meter; breedte: 5.50 meter; hoogte: 3,50 meter.

Bron: Beschermingsdossier DB000018
Auteurs: De Schepper, Jo