Pharmacodynamisch Instituut

Straat Jozef Kluyskensstraat
Locatie Jozef Kluyskensstraat 29, Gent (Oost-Vlaanderen)

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
  • Thematische inventarisatie: Gentse Oorlogsmonumenten (geografische inventarisatie: 01-01-2008 - 30-09-2009).

is beschermd als monument Pharmacodynamisch Instituut

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pharmacodynamisch Instituut

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het "Pharmacodynamisch Instituut" met hoofdgevel in de Jozef Kluyskensstraat (nummer 33) en westgevel aan de Albert Baertsoenkaai (nummers 1-3).

Het vroegere Pharmacodynamisch Instituut, sinds 1971 omgevormd tot Seminarie voor Historische en Vergelijkende Pedagogie van de Rijksuniversiteit van Gent, van de straat gescheiden door een tuintje (voorheen een farmaceutische plantentuin) en ijzeren hek, vertoont een fraaie polychrome gevel met twee bouwlagen geritmeerd door getrapte dakvensters en neogotische vensternissen en boogvelden. Zijgevel Albert Baertsoenkaai, met gelijkaardige traveeën en centrale poort onder accoladeboogvormige druiplijst en kruisbloem.

Professor Heymans, directeur van het Pharmacodynamisch Instituut bepaalde schikking, verlichting en indeling van zijn laboratoria.

• LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

In de grote inkomhal hangt een gedenkplaat uit blauwe hardsteen ter ere van Pierre De Bersaques, dokter van het Bijlokehospitaal, gestorven te Buchenwald (1943), waar hij ook patiënten verpleegde.

• DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.

Depestel, Sarah (01-01-2009 )