erfgoedobject

Pharmacodynamisch Instituut

bouwkundig element
ID: 20017   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20017

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het "Pharmacodynamisch Instituut" met hoofdgevel in de Jozef Kluyskensstraat (nummer 33) en westgevel aan de Albert Baertsoenkaai (nummers 1-3).

Het vroegere Pharmacodynamisch Instituut, sinds 1971 omgevormd tot Seminarie voor Historische en Vergelijkende Pedagogie van de Rijksuniversiteit van Gent, van de straat gescheiden door een tuintje (voorheen een farmaceutische plantentuin) en ijzeren hek, vertoont een fraaie polychrome gevel met twee bouwlagen geritmeerd door getrapte dakvensters en neogotische vensternissen en boogvelden. Zijgevel Albert Baertsoenkaai, met gelijkaardige traveeën en centrale poort onder accoladeboogvormige druiplijst en kruisbloem.

Professor Heymans, directeur van het Pharmacodynamisch Instituut bepaalde schikking, verlichting en indeling van zijn laboratoria.

 • LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

In de grote inkomhal hangt een gedenkplaat uit blauwe hardsteen ter ere van Pierre De Bersaques, dokter van het Bijlokehospitaal, gestorven te Buchenwald (1943), waar hij ook patiënten verpleegde.
 • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah
Datum: 01-01-2009

Relaties

 • Is deel van
  Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving
  Apotheekstraat , Coupure , Hospitaalstraat , Jozef Kluyskensstraat (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Albert Baertsoenkaai
  Albert Baertsoenkaai (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Het Rommelaere Instituut
  Apotheekstraat 5, Jozef Kluyskensstraat 27-29 (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Physiologisch Instituut
  Jozef Kluyskensstraat 29 (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pharmacodynamisch Instituut [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20017 (Geraadpleegd op 15-10-2019)