erfgoedobject

Mariakapel

bouwkundig element
ID: 200170   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200170

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Mariakapel
    Deze bescherming is geldig sinds 26-10-1993

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Kleine wegkapel (niet gedateerd) geflankeerd door twee jonge linden, gelegen te midden van de bebouwing langs de Hogeweg. De oorsprong van de kapel gaat terug tot de 15de eeuw en ze is voorgesteld op de oudst bekende Werchterse kaarten. Tot voor kort bevond zich in de kapel een fraai gepolychromeerd Mariabeeld (Maria met Jezus op de arm die grijpt naar een druiventros in haar andere hand) afkomstig uit een Mechels atelier. Om veiligheidsredenen werd het beeld uit de kapel verwijderd.

Kalkzandstenen constructie op vierkante plattegrond, afgedekt met leien zadeldak. Langs de voorzijde een getralied steekboogvenster in een omlijsting met druplijst en oren. Bekroning met een tweeledige volutengevel waarboven een zwaar kruis. Achterzijde afgewerkt met puntgevel met top- en schouderstukken. Inwendige van de kapel versierd met Delftse tegels.

Fraaie, gaaf bewaarde wellicht uit het einde van de 17de eeuw daterende barokke wegkapel, geheel opgetrokken in natuursteen en bekroond met tweeledige volutengevel.


Bron     : Beschermingsdossier DB000773 (1993)
Auteurs :  Paesmans, Greta
Datum  : 1993


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Mariakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200170 (Geraadpleegd op 02-06-2020)