Mariakapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Rotselaar
Deelgemeente Werchter
Straat Hogeweg
Locatie Hogeweg zonder nummer, Rotselaar (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Mariakapel

Deze bescherming is geldig sinds 26-10-1993.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mariakapel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kleine wegkapel (niet gedateerd) geflankeerd door twee jonge linden, gelegen te midden van de bebouwing langs de Hogeweg. De oorsprong van de kapel gaat terug tot de 15de eeuw en ze is voorgesteld op de oudst bekende Werchterse kaarten. Tot voor kort bevond zich in de kapel een fraai gepolychromeerd Mariabeeld (Maria met Jezus op de arm die grijpt naar een druiventros in haar andere hand) afkomstig uit een Mechels atelier. Om veiligheidsredenen werd het beeld uit de kapel verwijderd.

Kalkzandstenen constructie op vierkante plattegrond, afgedekt met leien zadeldak. Langs de voorzijde een getralied steekboogvenster in een omlijsting met druplijst en oren. Bekroning met een tweeledige volutengevel waarboven een zwaar kruis. Achterzijde afgewerkt met puntgevel met top- en schouderstukken. Inwendige van de kapel versierd met Delftse tegels.

Fraaie, gaaf bewaarde wellicht uit het einde van de 17de eeuw daterende barokke wegkapel, geheel opgetrokken in natuursteen en bekroond met tweeledige volutengevel.

Bron: Beschermingsdossier DB000773 (1993)

Auteurs: Paesmans, Greta

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Werchter

Werchter (Rotselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.