Physiologisch Instituut

Straat Jozef Kluyskensstraat

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Physiologisch Instituut

is beschermd als monument Physiologisch Instituut

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

Beschrijving

Het voormalige "Physiologisch Instituut" met ingang in de Apotheekstraat (nummer 1) is heden het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie en Hygiëne, met soberder uitgewerkte vleugels met twee en één bouwlagen. De hoofdingang in de Apotheekstraat is uitgebouwd als portiek onder bekronende puntgevel met pinakels. De zijvleugel (Albert Baertsoenkaai) is boven de spitsboogdeur met kruisbloem en gesculpteerde leeuw gedateerd "AD 1901".

• LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het gebouw werd in 1898 ontworpen door ingenieur architect Louis Cloquet. Het wordt gekenmerkt door een sobere neogotische vormgeving met opvallende inkomportiek en kleurrijke afwerking van de pilasters met geglazuurde terracotta lantaarntjes en vorstkammen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier OO000924, Rommelaere Instituut en Fysiologisch Instituut, (S.N., 1995).