erfgoedobject

Physiologisch Instituut

bouwkundig element
ID
20018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20018

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het voormalige "Physiologisch Instituut" met ingang in de Apotheekstraat is heden het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie en Hygiëne, en werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet tussen 1900 en 1905.

Het werd als een geheel ontworpen met het Pharmacodynamisch Instituut en Rommelaere Instituut. Ontworpen als medische instituten werd voornamelijk aandacht besteed aan de binneninrichting in functie van de wetenschap. Ze werd geconcipieerd door de directeurs van de verschillende instituten. Ook de buitenarchitectuur was didactisch opgevat door de enorme verscheidenheid in materiaalgebruik en constructieprocedés. Alhoewel als afzonderlijke instituten ontworpen met elk een eigen ordonnantie vormen ze een harmonisch en goed behouden geheel ondanks de inwendige functieverschuiving van sommige delen. De gebouwen, met voornamelijk neogotische vormgeving (met trapgevels met pinakels en lantarentjes, gebogen nissen waarin de kruisvensters met versierde ontlastingsbogen gevat zijn) zijn opgetrokken uit rode baksteen met decoratief gebruik van kleurige materialen: blauwe hardsteen voor plint of onderbouw, gele zandsteen voor vensteromlijstingen en hoekblokken, geblazen groen Falconnierglas voor de boogvelden en vergulde en azuurkleurige geglazuurde tegels voor bekronende lantarentjes.

Het Physiologisch instituut omvat soberder uitgewerkte vleugels met twee en één bouwlagen. De hoofdingang in de Apotheekstraat is uitgebouwd als portiek onder bekronende puntgevel met pinakels. De zijvleugel (Albert Baertsoenkaai) is boven de spitsboogdeur met kruisbloem en gesculpteerde leeuw gedateerd "AD 1901".

 • LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gebouw werd in 1898 ontworpen door ingenieur architect Louis Cloquet. Het wordt gekenmerkt door een sobere neogotische vormgeving met opvallende inkomportiek en kleurrijke afwerking van de pilasters met geglazuurde terracotta lantaarntjes en vorstkammen.
 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier OO000924, Rommelaere Instituut en Fysiologisch Instituut, (S.N., 1995).
Auteurs: May, Laura
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

 • Is gerelateerd aan
  Albert Baertsoenkaai

 • Is gerelateerd aan
  Het Rommelaere Instituut

 • Is gerelateerd aan
  Pharmacodynamisch Instituut


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Physiologisch Instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.