Opgelet! Dit object werd hernummerd. Het oude nummer 22073 werd vervangen door 122073. Gelieve eventuele verwijzingen naar dit oude nummer aan te passen.
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Tremouroux-Dumont
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Villa Tremouroux-Dumont met dienstvleugel
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Villa Tremouroux-Dumont en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Tremouroux-Dumont
Deze vaststelling was geldig van tot
Het kasteeltje is bereikbaar langs een vrij lange, gekasseide dreef (verlengde van de Reugelstraat) met kastanjebomen en een recente aanplanting van rode beuken. Een recente, bakstenen brug verleent toegang tot het gebied binnen de cirkelvormige omwalling. Centraal op het voorplein het woongedeelte en meer zuidwaarts een dienstvleugel.
Het kasteeltje met zuidoostelijk georiënteerde voorgevel vertoont een compact, bakstenen volume op nagenoeg vierkante plattegrond, met twee bouwlagen, afgedekt met een bovenaan afgeplat tentdak. De nagenoeg identieke voor- en achtergevel worden door hoek- en middenlisenen opgedeeld in drie traveeën, met bredere centrale travee.
Bak- en natuurstenen onderbouw, bovenaan afgeschuind en opengewerkt met steekboogvensters, ingeschreven in een rechthoekige natuurstenen omlijsting. Centrale gevelbekroning in voor- en achtergevel met een tweeledige barokke in- en uitzwenkende topgevel met krulmotieven, opengewerkt met halfronde dakvensters. In de geveltop van de voorgevel het jaartal 1854.
Afgezien van de middenlisenen vertonen de slechts twee traveeën tellende zijgevels een identieke geveltop en bouw. Recente uitbreiding (circa 1968) met een erkervormige uitbouw met plat dak tegen de voorgevel en een vestibule aan de zijkant. Deze inkomhal is in dezelfde geest als de hoofdwoning opgebouwd, namelijk bakstenen en een afgeplat tentdak.
Een terras, verbonden aan deze hal en het hoofdgebouw is bedekt met antieke, gerecupereerde blauw hardsteen. De bijbouw van loggia, inkomhal en terras zijn in 1968 uitgevoerd.
De aanwezigheid in de ruime overwelfde kelders, van een haard in gesinterde baksteentjes, waarbij het eiken tablet wordt gedragen door sober versierde, halfronde zuiltjes (Gobertange) laat vermoeden dat bij de bouw van het huidige kasteeltje gebruik werd gemaakt van oudere funderingen. De keldervloer bestaat gedeeltelijk uit in visgraatpatroon gelegde bakstenen en oude grote Franse stenen. De keldertrap is eveneens uit oude Gobertange. Verder vrij gave 19de-eeuwse binneninrichting.
Links van het kasteeltje, vlak naast de omwalling, een U-vormige dienstvleugel, eveneens met sculpturale baksteenversiering.
Bron: Beschermingsdossier DB000758 (1990)
Auteurs: Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)