Kosterswoning

Gemeente Zoutleeuw

• Adrescontrole Zoutleeuw (adrescontroles: 27-06-2007 - 27-06-2007).
  • Inventarisatie Zoutleeuw (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Kosterswoning

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kosterswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Martinus, pastorie, kosterswoning en omgeving

Beschrijving

De voormalige kosterswoning, aan de voet van de kerktoren, is een witgekalkt, lemen hoevetje in vakwerkbouw, van het langgeveltype, zonder verdieping, met zolder en kelder.

Oorspronkelijke typologie in min of meerdere mate bewaard. In de kosterswoning een kleine parallel met de nok aangebrachte kelder in bak- en natuursteen. Eenvoudige plattegrond met over geheel de diepte van de woning, doorlopende gang, geflankeerd door de verschillende vertrekken. Gevels gedeeltelijk hersteld met baksteenmetselwerk.

Bron: Beschermingsdossier DB000733

Auteurs: Paesmans, Greta