erfgoedobject

Het Rommelaere Instituut

bouwkundig element
ID: 20020   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het Rommelaere Instituut voor gezondheidsleer en bacteriologie, met oostvleugel in de Hospitaalstraat (nummer 13), noordvleugel in de Apotheekstraat (nummer 5) en zuidvleugel in de Jozef Kluyskensstraat (nummer 27).

Het Rommelaere Instituut op U-vormige plattegrond en met drie bouwlagen is voornamelijk gekenmerkt door de door steunberen sterk geritmeerde oostvleugel met alternerende getrapte dakvensters en gesculpteerde boogvelden op de bovenste verdieping. Brabants getinte zijtrapgevels. De noordvleugel is gemarkeerd door een brede deurtravee uitlopend op een plompe achthoekige toren onder leien bedaking.

Links, aanleunende trapgevels en toegang tot een binnenplaats vanwaar het centraal paviljoen en meteorologische toren zichtbaar zijn. De zuidvleugel met drie gekoppelde centrale dakvensters omvat heden de "Dienst voor veiligheid en gezondheid" en de "Bedrijfsgeneeskundige dienst". De lage aanleunende gebouwen in de Jozef Kluyskensstraat verlenen toegang tot de "Laboratoria voor Toxicologie en gerechtelijke geneeskunde". Een arduinen poortgebouw met puntgevel is in het boogveld gedateerd "1905".

Professor Van Ermengem ontwierp de inrichting van het Rommelaere Instituut met voor die tijd vrij revolutionaire procedés voor verlichting, verwarming, verluchting en hygiëne.

 • LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

Het gebouw werd in 1898 door ingenieur architect Louis Cloquet ontworpen in neogotische stijl en wordt gekenmerkt door het polychrome en gevarieerde materiaalgebruik en de didactisch aangewende bouwvormen en technieken.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier OO000924, Rommelaere Instituut en Fysiologisch Instituut, (S.N., 1995).

Auteurs : May, Laura


Relaties

 • Is deel van
  Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving
  Apotheekstraat , Coupure Hospitaalstraat Jozef Kluyskensstraat (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Albert Baertsoenkaai
  Albert Baertsoenkaai (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Pharmacodynamisch Instituut
  Jozef Kluyskensstraat 29 (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Physiologisch Instituut
  Jozef Kluyskensstraat 29 (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Het Rommelaere Instituut [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20020 (Geraadpleegd op 21-05-2019)