Pastorie Sint-Leonardusparochie

Imposante half vrijstaande neoclassicistische pastorie, opgetrokken in 1840 op de Grote Markt.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, boven hoge natuurstenen sokkel. Witgeschilderde baksteenbouw onder leien schilddak met één dakkapel.

De lijstgevels worden door een houten kroonlijst afgelijnd, waaronder stellinggaten. Horizontale ritmering door kordonlijst en doorlopende hardstenen onderdorpels van de bovenste vensteropeningen. Benedenverdieping met hoekneggen geaccentueerd.

Rechthoekige vensters, op de begane grond met houten luiken. Gebruik van natuursteen voor de lateien, op de gelijkvloerse verdieping hebben de vensters een natuurstenen onderdorpel gedragen door telkens twee natuurstenen consoles.

Centrale rondbogige, met negblokken omlijste toegangsdeur. De deur is toegankelijk via een bordestrap met smeedijzeren hekwerk.

Bron: Nota Femke Herbots, stagiair VIOE.
Auteurs: Herbots, Femke