erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 200205   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200205

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Corneliskapel en hoeven met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1981

Beschrijving

Nagenoeg gesloten hoeve, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie de aanwezigheid van bebouwing op deze plaats op de Ferrariskaart van 1771-1777, waar twee grosso modo parallelle gebouwen worden weergegeven. Verbouwd en uitgebreid in de loop van de 19de en 20ste eeuw.

Complex bestaande uit verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak, geschikt rondom een gekasseid erf; woning met aansluitende stal ten noorden, schuur ten zuiden, varkensstal(?) en wagenhuis ten oosten en bijkomende stal ten westen. De overluifelde toegangspoort ligt in de noordwestelijke hoek tussen het woonstalhuis en de westelijke stal. Ten zuiden van het complex bleven de resten van een hoogstamboomgaard bewaard. Het pand kon niet bezocht worden.

Onderkelderde boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag, onder leien zadeldak tussen aandaken. Sporadische verwerking van zandsteen, onder meer voor de onderbouw en de omlijstingen van de getraliede rechthoekige vensters met bewaarde luikduimen in de achtergevel. Deels bepleisterde en beschilderde erfgevel met rechthoekige muuropeningen. Bewaarde rechter zijtuitgevel met vlechtingen en schouderstukken op zandstenen consoles; bewaarde zandstenen omlijstingen van gedichte kloosterkozijnen.

De links aansluitende stalwerd in de loop van de 20ste eeuw blijkbaar aangepast of grotendeels vernieuwd, zie het verschil in materiaal en de rechthoekige stalvensters met gecementeerde dorpels en ijzeren roeden.

De tweebeukige langsschuur onder vernieuwd pannen zadeldak kreeg een nieuwe straatgevel, zie de bouwnaad in de noordoostelijke hoek en het verschil in baksteen.

In de westelijke stal, rechts van de poort bleven de houten stijlen van een gedicht voetgangersdeurtje(?) bewaard. Net als in de andere bestanddelen wijzen ook hier bouwnaden en verschillend materiaal op latere verbouwingen.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2010


Relaties

  • Is deel van
    Kumtich
    Kumtich (Tienen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200205 (Geraadpleegd op 21-09-2019)