Drie tumuli

• is aangeduid als beschermd monument Tumuli van Grimde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie tumuli

• is deel van de aanduiding als beschermde archeologische site Tumuli van Grimde

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Tumuli van Grimde met omgeving

Beschrijving

Drie monumentale tumuli; respectievelijk 8, 10 en 12 meter hoogte; datering: einde 1ste – begin 2de eeuw. Onder de eerste bevond zich een houten grafkamer met rijke grafinhoud; onder de tweede tumulus was niets aanwezig (rituele betekenis); het graf onder de derde was volledig geplunderd. Opgegraven in 1892.

Deze tumuli zijn blootgesteld aan een langzame, maar zekere vernieling, gezien de aanwezigheid van het speelterrein in de onmiddellijke omgeving.

Bron     : Beschermingsdossier DB000498