erfgoedobject

Villa Les Tilleuls met tuin

bouwkundig element
ID
200228
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200228

Juridische gevolgen

Beschrijving

De villa genaamd "Les Tilleuls" was oorspronkelijk gelegen in een tuin waarin een aantal interessante bomen aanwezig zijn (2 beuken, 1 sequoia, 1 linde). Deze tuin werd onlangs verkaveld en is reeds gedeeltelijk bebouwd.

Het betreft een ruim herenhuis gebouwd in 1905 door architect A. Van Arenberg, heden gelegen in een verkavelde tuin met nog enkele bewaarde interessante bomen (onder meer beuk sequoia, es). Het is vooral merkwaardig omwille van de tekening van het houtwerk en de decoratie met glas in lood, in Jugendstil. Het heeft eveneens een wintertuin met een merkwaardige mengstijl Lodewijk XVI-Jugendstil; één vertrek is neoclassicistisch gedecoreerd.


Bron: Beschermingsdossier DB000500
Auteurs: De Maegd, Christiane
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De omliggende tuin werd tijdens de oorlog gebruikt als aardappelveld. Guy Malengrau, bewoner van 1947 tot 1974, verfraaide de tuin met een vijver, een tennisveld en voetbalplein. Rond de rode beuk bouwde hij een hut met strodak, waarin hij exotische dieren huisvestte.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000500, Naamsesteenweg 463 Villa Les Tilleuls I, advies KCML 9 oktober 1975.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000500, Naamsesteenweg 463 Villa Les Tilleuls II, dossier voor provinciale prijzen cultureel erfgoed 2002.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Les Tilleuls met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200228 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.