erfgoedobject

Villa Les Tilleuls met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
200228
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200228

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime villa gebouwd in 1906 door architect A. Van Arenberg met houtwerk en decoratie met glas in lood uitgevoerd in Jugendstil. In de deels verkavelde tuin staan nog een beschermde linde, sequioa en een gewone esdoorn.

Historiek

Marie-Louise Elisabeth de Joncker liet de Villa les Tilleuls in 1906 bouwen naar ontwerp van architect Augustin van Arenberg. In 1920 werd de villa verkocht aan professor Ferdinand Malengrau. In 1929 werd het verhuurd aan de heer Ortmans, die er tijdens de Tweede Wereldoorlog een bunker bouwde. In 1947 woonde Guy Malengrau, zoon van Ferdinand, in het huis. Hij kocht het huis van zijn zussen in 1958 en woonde er tot 1974. Hij richtte het huis, dat zwaar geleden had onder de oorlog en gebrekkig onderhoud, opnieuw in. De omliggende tuin, die tijdens de oorlog als aardappelveld gebruikt werd, verfraaide hij met een vijver, tennisveld en voetbalplein. Rond de bruine beuk bouwde hij een hut met strodak, waarin hij exotische dieren huisvestte.

De villa geraakte echter opnieuw in verval. In 1974 kochten de echtgenoten Demaerel-Marques de eigendom op en besloten om de villa te redden van de sloop. De villa onderging verschillende restauraties.

Beschrijving

Ruime villa met bijzonder houtwerk en decoratie met glas in lood, in Jugendstil. De villa heeft eveneens een wintertuin. De eetkamer, in groentinten, is in een merkwaardige mengstijl van Louis XVI en Jugendstil uitgewerkt. Eén vertrek is neoclassicistisch gedecoreerd. De brede deur naar de wintertuin is art nouveau geïnspireerd.

De gevels zijn elk op een andere manier uitgewerkt. De westgevel bestond vroeger uit drie delen: een koetspoort met orangerie onder een laag pannendak (nu verdwenen), het centrale personeelsgedeelte met kleine eetkamer en portaal en erboven meidenkamers, en het hoofdvolume, allebei onder mansardedak. De ramen zijn verschillend in vorm, breedte en hoogte volgens hun functie. Vooral de zuidgevel, gericht naar de tuin, is zeer levendig uitgewerkt door de asymmetrie en de afwisseling in de ramen. De puntgevel met windwijzer contrasteert met de mansardedaken op de hoofdvolumes. De sterk vooruitspringende wintertuin domineert de oostgevel.

De villatuin van "Les Tilleuls" werd onlangs verkaveld en is reeds gedeeltelijk bebouwd. Momenteel is er ook een andere woning terug te vinden op het verkavelde perceel, vermoedelijk gebouwd in de jaren 1980 of 1990. In het tuingedeelte bij het nr. 124 bleven nog een beschermde linde, sequioa en een gewone esdoorn bewaard.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000500, Naamsesteenweg 463 Villa Les Tilleuls I, advies KCML 9 oktober 1975.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000500, Naamsesteenweg 463 Villa Les Tilleuls II, dossier voor provinciale prijzen cultureel erfgoed 2002.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Elsen, Liedewij; Michiels, Marijke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Les Tilleuls met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200228 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.