Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Classicistisch getint gebouw ingewijd in 1777. Jaartal 1847 boven de sacristiedeur.

Mobilair. Drie schilderijen van Hovemans (1746) en een werk van P.J. Verhaghen (tweede helft 18de eeuw). Houtsculptuur, onder meer een gotische Calvarie (begin 16de eeuw) en beelden, onder andere Sint-Martinus (volkskunst, 17de eeuw); Louis XV-meubilair (midden 18de eeuw).

Kerkhof

Ommuurd en vergroend kerkhof met een selectie aan graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.

Historiek

De kerk van Wilsele werd ingewijd in 1777. Vermoedelijk ontstond op hetzelfde ogenblik het kerkhof. Zowel de kerk als het kerkhof staan afgebeeld op de Ferrariskaart uit de late 18de eeuw. Heel wat gegoede Leuvense families gaven de voorkeur aan een graf op dit katholieke kerkhof nadat in 1784 het begraven in de stadskern verboden was. Tijdens het interbellum werd het kerkhof naar het oosten uitgebreid.

Beschrijving

Met een bakstenen muur onder ezelsrug omheind, grotendeels geruimd en vergroend kerkhof. Tegen de noordelijke kerkhofmuur zijn nog enkele familiegraftekens uit de 19de en begin 20ste eeuw bewaard gebleven. Ze zijn onder andere opgetrokken in eclectische en neogotische stijl en variëren van kruisen op stèles tot tombes op een sokkel (bijvoorbeeld familie Staes). Sommige graftekens hebben een met een metalen hekken omsloten graftuin. Tegen het kerkkoor werden meerdere neoclassicistische grafplaten voor pastoors geplaatst. Ten zuiden van de kerk staan nog enkele hardstenen graftekens in neogotiek en art deco uit de vooroorlogse periode en het interbellum.

Centraal in de oostelijke uitbreiding staat een gietijzeren calvariekruis met betonnen sokkel, gesigneerd Leonard Van Aerschot uit Herentals. Op de uitbreiding liggen ereperken met oud-strijders uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Het gaat mogelijk om verplaatste private graven, getuige de veelheid van aanwezige graftypes die het interbellum overspannen. In het noordoosten is een herdenkingsplaat geplaatst voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van het bombardementen van Wilsele van 12 mei 1944. De slachtoffers liggen onder identieke sobere kruisen begraven. De slachtoffers van twee neergestorte Lancaster-vliegtuigen werden onder de typische natuurstenen graftekens van de Commonwealth War Graves Commission begraven.

Verspreid bleven een gietijzeren grafkruis en enkele hardstenen graftekens in neogotiek, art deco en modernisme bewaard die de hele 20ste eeuw overspannen.

• Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1939, schaal 1:20.000.
  • S.N. s.d.: Historische rijkdom in de schaduw van Leuven (infobord bij de kerk van Wilsele, geraadpleegd op 12 mei 2021).