erfgoedobject

Sint-Jobkapel

bouwkundig element
ID
200238
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200238

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jobkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Jobkapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jobkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De Sint-Jobkapel ligt op de hoek van de Sint-Jobsstraat en de holle weg Longa in Ezemaal, een deelgemeente van Landen. Vrij banale ligging op de hoek van een kruispunt, met bebouwing onmiddellijk op de achtergrond. De kapel werd vroeger Sint-Rochuskapel genoemd.

Klein gebouw van baksteen met gebruikmaking van zandsteen voor onderbouw, omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten; gedateerd door middel van een gevelsteen met inscriptie: "ANNO IHS 1705(?)/ HUBERT VANORLE/ MARIA THERESIA/ COLLAERTS…/ PETRUS VANDION/ …BARBARA VANORLE".

Gedrukte klokvormige gevel, bekroond door een stenen kruis; aan weerskanten hoekkettingen; gedrukte rondboogdeur, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting, geprofileerde imposten en sleutel en bekroond door een vlakke druiplijst met profilering, onderbroken voor de hechting van muurankers, halfronde gecementeerde sluiting. Geknikt zadeldak met polygonaal schild, op klossen en afgedekt met kunstleien.


Bron     : Beschermingsdossier DB000668 (1982)
Auteurs :  Paesmans, Greta


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Jobkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200238 (Geraadpleegd op )