Beschrijving

Recent gerestaureerde grotendeels 19de-eeuwse hoeve gelegen op de hoek van de Dassenveldstraat en de Malaviséstraat. Beschermd als landschap en dorpsgezicht op 01/07/1981.

Op de Ferrariskaart (1771-1777) reeds bebouwing weergegeven in de vorm van twee naast elkaar gelegen gebouwen met de nok evenwijdig aan de straat (zuidwest-noordoost). Op de kadastrale Vandermaelenkaart (1836) geëvolueerd tot een hoeve met losse bestanddelen rond erf. Ten zuiden is de huidige schuur (gedateerd "1812") weergegeven. Ten noordwesten, op de straathoek van het perceel, ligt een kleiner volume overeenkomend met het huidige woonhuis. Vlak ten noorden van de schuur bevindt zich een klein gebouwtje. Op de Atlas der buurtwegen (na 1841) is een zelfde schikking zichtbaar. Voor de Eerste Wereldoorlog (kadastraal geregistreerd in 1913, "reconstruction partielle") kreeg de hoeve door de bouw van de stallen (ten noordoosten) zijn huidige vorm.

Hoeve met losse bestanddelen, onregelmatig gerangschikt rond een gekasseid erf. Boerenwoning ten westen, schuur ten oosten, stallen ten noordoosten. Erf afgesloten met bakstenen muren tussen stal en woning en tussen schuur en woning. Verankerde bakstenen gebouwen met verwerking van breuksteen in de boerenwoning.

Deels onderkelderde boerenwoning vermoedelijk uit begin 19de eeuw, vier + één travee en één bouwlaag onder zadeldak met vernieuwde Vlaamse pannen, oorspronkelijk met aandaken (volgens foto's van 1988). Twee recent toegevoegde dakkapellen. Onregelmatige verwerking van breuksteen in de gevel, bouwnaad tussen de eerste en tweede travee en tussen boerenwoning en bijbouw rechts. Twee verluchtings- en lichtspleten voor de kelder. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien, vernieuwd schrijnwerk en luiken. De toegang bevindt zich aan de erfzijde.

Tweebeukige langsschuur van drie traveeën onder zadeldak met vernieuwde Vlaamse pannen. Voorheen gepikte plint. Zijtuitgevels met vlechtingen en uilengaten. Vernieuwde poorttravee in westgevel, centraal bovenaan jaartal 1812 in verheven metselwerk.

Ten oosten lange stalvleugel (circa 1913) van vijf + vijf traveeën onder zadeldak (vernieuwde Vlaamse pannen). Bewaarde ijzeren aalpomp tegen de noordelijke zijtuitgevel. Calvarie in gesinterde baksteen in de zuidelijke gevel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Halle, Afdeling V, 1913/4.

Auteurs: Thomas, Hans