Orgel in de Sint-Antoniuskerk

Beschrijving

Zowel de bouwer als het bouwjaar van dit orgel zijn onbekend. Het instrument bevat in zijn huidige vorm nog tal van 18de-eeuwse elementen. In 1871 werd het door Wever aangekocht en aangevuld met delen uit een ander oud orgel.

De windlade bevat 54 cancellen maar is niet volledig naar de kast gemaakt. Het klaviatuur is ingebouwd aan de zijkant. In origine was het waarschijnlijk achteraan. De orgelkast is een originele 4'-kast. De bovenhelft van de rugwand is gewijzigd wegens de uitbreiding doch de oude deuren zijn nog aanwezig.

In verslagen van de vergadering van kerkfabriek van 1863-1871 besliste men om het orgel te kopen.

Bron: Fauconnier A. & Roose P., Het Historisch orgel in Vlaanderen, deel II b, Brussel, 1977, p. 104-143.
Auteurs: Roose, Patrick; Fauconnier, Antoine