Huis Lemme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Lemme

• is aangeduid als beschermd monument Huis Lemme met omgeving

Beschrijving

Het huis Lemme is een landelijke hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is op de plaats van het huis reeds een gebouwtje aangeduid.

Het gebouwencomplex bestaat uit de ordonnantie schuur/stal-woonhuis-werkplaats (schrijnwerkerij). De langgestrekte hoeve van anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen (nok evenwijdig met de straat) is opgetrokken uit witgekalkte, mergelstenen met gebruik van bak- en kalksteen voor raam- en deuromlijstingen. De schuur/stal met vide tot in het dak en een kleinere ingebouwde stal met hooizolder zijn afzonderlijk toegankelijk via een enkele en een dubbele deur met geblokte omlijsting in rood gebakken handvormsteen, in de voorgevel. Voor de stal ligt de mestvaalt.

Bij de stal sluit het minder diepe woongedeelte aan. Beide zijn met elkaar verbonden via een deur in de tussengevel. In het laatste bouwvolume bevindt zich de werkplaats (schrijnwerkerij) met trap naar zolder. In de voorgevel is hier een deur met geblokte omlijsting in rood gebakken handvormsteen en een raam met lekdrempel. De deur die toegang geeft tot de hal heeft een rechthoekige, vlakke, kalkstenen omlijsting.

De hoeve is gelegen in een ongeschonden landschappelijk waardevolle, agrarische omgeving en wordt geflankeerd door zes oude bomen. Op het aangrenzend perceel ten noordwesten van de hoeve ligt een vrij volledige kleine, gemengde hoogstamboomgaard, aangeplant in vierkantsverband. Het volledige perceel is traditioneel omhaagd met een meidoornhaag.

Bron: Beschermingdossier DL002043