Huis Lemme

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Riemst
Deelgemeente Zichen-Zussen-Bolder
Straat de Meanstraat
Locatie de Meanstraat 22, Riemst (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Riemst (geografische inventarisatie: 10-01-1990 - 31-12-1990).
  • Onroerenderfgoedrichtplan Hoogstamboomgaarden (typologisch-thematisch onderzoek: 01-01-2016 - 30-12-2018).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Lemme

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Huis Lemme met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 13-02-1998.

Beschrijving

Het huis Lemme is een landelijke hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is op de plaats van het huis reeds een gebouwtje aangeduid.

Het gebouwencomplex bestaat uit de ordonnantie schuur/stal-woonhuis-werkplaats (schrijnwerkerij). De langgestrekte hoeve van anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen (nok evenwijdig met de straat) is opgetrokken uit witgekalkte, mergelstenen met gebruik van bak- en kalksteen voor raam- en deuromlijstingen. De schuur/stal met vide tot in het dak en een kleinere ingebouwde stal met hooizolder zijn afzonderlijk toegankelijk via een enkele en een dubbele deur met geblokte omlijsting in rood gebakken handvormsteen, in de voorgevel. Voor de stal ligt de mestvaalt.

Bij de stal sluit het minder diepe woongedeelte aan. Beide zijn met elkaar verbonden via een deur in de tussengevel. In het laatste bouwvolume bevindt zich de werkplaats (schrijnwerkerij) met trap naar zolder. In de voorgevel is hier een deur met geblokte omlijsting in rood gebakken handvormsteen en een raam met lekdrempel. De deur die toegang geeft tot de hal heeft een rechthoekige, vlakke, kalkstenen omlijsting.

De hoeve is gelegen in een ongeschonden landschappelijk waardevolle, agrarische omgeving en wordt geflankeerd door zes oude bomen. Op het aangrenzend perceel ten noordwesten van de hoeve ligt een vrij volledige kleine, gemengde hoogstamboomgaard, aangeplant in vierkantsverband. Het volledige perceel is traditioneel omhaagd met een meidoornhaag.

Bron: Beschermingdossier DL002043

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Bolder

Zichen-Zussen-Bolder (Riemst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.