erfgoedobject

Stadsmuur - muurstuk H

bouwkundig element
ID
200319
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200319

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historiek

De middeleeuwse omwalling van Tongeren dateert uit de 13de eeuw en telde zes poorten: de Trichterpoort (weg naar Maastricht), de Moerenpoort (weg naar Wezet), de Loere- of Luyckerpoort (weg naar Luik), de Steinrepoort of Steenderpoort (weg naar Koninksem), de Kruispoort (weg naar Sint-Truiden) en de Hemelingenpoort (weg naar Hasselt). Van deze poorten bleef alleen de Moerenpoort, gedateerd 1379, bewaard.

Verder was de omwalling voorzien van zeven versterkte torens. Door haar stadsprivileges had Tongeren het recht verworven haar gebied te beveiligen met een omwalling. De werken vingen aan vóór 1241 en waren zo goed als voltooid in 1290. De resten van de eerste en tweede Romeinse stadsomwalling werden als bouwmateriaal gebruikt.

Na de vernielingen die in 1347 gedurende de belegering door Adolf van der Marck plaatsvonden kreeg de stad in 1377 toestemming om belastingen te heffen die zouden worden gebruikt voor de heropbouw van de stadsmuren.

Na de slag van Brustem in 1467, waarbij Tongeren aan de zijde van Luik streed, werden op bevel van Karel de Stoute de vestingmuren afgebroken. In 1499 werden ze hersteld. De poorten en torens werden oorspronkelijk verdedigd door de verschillende ambachten. Vanaf de 14de eeuw had de stad echter een permanente militie, bestaande uit handboogschutters en voet- of kruisboogschutters. In 1516 werd hier tevens een compagnie kolverniers of haakbusschutters aan toegevoegd. In 1673, tijdens de oorlog tussen Lodewijk XIV en de Verenigde Provinciën, werd de stad door de Fransen belegerd en ingenomen. Alle poorten en aanpalende muren werden opgeblazen, met uitzondering van de Moerenpoort. De stadsmuren en poorten werden opnieuw hersteld tussen 1722 en 1734.

In de loop van de 19de eeuw werden de stadspoorten, op de Moerenpoort na, volledig afgebroken.

Beschrijving

Muurstuk H omvat de resten van de stadsomwalling in het zuidwesten van de stad, langsheen de Kastanjewalen. De muur is herkenbaar over een lengte van bijna 175 meter en opgebouwd uit baksteen (?). Het betreft een uitbreiding van de eerste middeleeuwse stadsomwalling en dateert uit de 15de-16de eeuw.

 • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000097 De Moerenpoort, bouwhistorische nota (1997).
 • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000347 Middeleeuwse stadsomwalling, inhoudelijk dossier (J. Gyselinck, 1992).
 • https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27238 (geraadpleegd op 27/03/2014)

Auteurs: Mortier, Sophie; Schlusmans, Frieda; Gyselinck, Jozef
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Middeleeuwse omwalling

 • Is gerelateerd aan
  Drieledig muurstuk C

 • Is gerelateerd aan
  Muurstuk A met Poeiertoren en Schaetzentoren

 • Is gerelateerd aan
  Smeetoren en muurstuk G

 • Is gerelateerd aan
  Stadsmuur - muurstuk E


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadsmuur - muurstuk H [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200319 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.