erfgoedobject

Elektriciteitscabine

bouwkundig element
ID
200351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200351

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Elektriciteitscabine
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze elektriciteitscabine uit het interbellum is een transformatiecabine en is representatief voor de evolutie in elektriciteitsvoorzieningen.

Historiek

In 1926 dient de Provinciale Electriciteitsdienst een aanvraag in tot het plaatsen van een transformatiecabine op de plaats waar tot dan een lindeboom stond. In dergelijke cabines wordt overgeschakeld van hoog- naar laagspanning.

Dergelijke torenvormige gebouwtjes verdwijnen systematisch daar ze worden vervangen door compacte aluminiumboxen. Typologisch is er een grote verscheidenheid tussen de elektriciteitscabines.

Beschrijving

Het betreft een bakstenen constructie met een gecementeerde plint op een vierkant grondplan. Het gebouw is afgedekt met een tentdak van kunstleien. De cabine telt twee bouwlagen, gescheiden door een gecementeerde cordon. In elk van de vier zijden bevinden zich ronde oculi. Een steekboogdeur langs de Zevenbunderstraat verleent toegang tot het gebouw.


Bron: Beschermingsdossier DL002125, Electriciteitscabine (digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Elektriciteitscabine [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.