Teksten van Elektriciteitscabine

Electriciteitscabine ()

In 1926 aanvraag tot plaatsen van een transformatiecanbine door de Provinciale Electriciteitsdienst (op de plaats van een lindeboom).

Het betreft een bakstenen constructie met gecementeerde plint op vierkantig grondplan, afgedekt met tentdak (kunstleien). Twee bouwlagen gescheiden door gecementeerde cordon. Ronde oculi in elk der vier zijden. Toegang via steekboogdeur langs de Zevenbunderstraat.

• Gemeenteraadsverslagen van de fusiegemeente Millen.

Bron: Beschermingsdossier DL002125

Elektriciteitscabine ()

Deze elektriciteitscabine uit het interbellum is een transformatiecabine en is representatief voor de evolutie in elektriciteitsvoorzieningen.

Historiek

In 1926 dient de Provinciale Electriciteitsdienst een aanvraag in tot het plaatsen van een transformatiecabine op de plaats waar tot dan een lindeboom stond. In dergelijke cabines wordt overgeschakeld van hoog- naar laagspanning.

Dergelijke torenvormige gebouwtjes verdwijnen systematisch daar ze worden vervangen door compacte aluminiumboxen. Typologisch is er een grote verscheidenheid tussen de elektriciteitscabines.

Beschrijving

Het betreft een bakstenen constructie met een gecementeerde plint op een vierkant grondplan. Het gebouw is afgedekt met een tentdak van kunstleien. De cabine telt twee bouwlagen, gescheiden door een gecementeerde cordon. In elk van de vier zijden bevinden zich ronde oculi. Een steekboogdeur langs de Zevenbunderstraat verleent toegang tot het gebouw.

Bron: Beschermingsdossier DL002125, Electriciteitscabine (digitaal dossier)