Teksten van Sint-Antoniuskapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200352

Sint-Antoniuskapel ()

Bakstenen gebouwtje met kalkstenen plint op rechthoekig grondplan met zadeldak met pannen. Afgeknotte puntgevel afgedekt met kalkstenen dekstenen neerkomend op twee geprofileerde kraagstenen waarop aan weerszijden een gestileerde, hardstenen pinakel. Toegangsdeur met spitsboog rustend op twee geprofileerde imposten en sluitsteen met vermelding "St. Antoine". Zowel de spitsboog als de twee vlakken rechts van de deur zijn uitgevoerd in grijze geglazuurde tegels.

Boven de deur: cartouche met inscriptie JHS. Links en rechts van de kapel bevindt zich een gemetselde hekpijler met afdeksteen waartussen sober hekwerk. Bepleisterd interieur; gemetseld altaar met gipsen beelden van de Heilige Antonius van Padua en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

De kapel werd vermoedelijk gebouwd rond 1900 (confer de boerderij aan de overkant met dezelfde geglazuurde tegels en ornamenten, gebouwd 1905). Uit kadastrale perikwatierapporten blijkt dat de kapel verbouwd werd in 1931. Voorheen hoorde de kapel bij de boerderij van de familie Stassen-Devue aan de overkant van de straat.

  • GUY PETERS, Ontdek je Plekje. Dorpskapellen. Millerse Gazet, oktober 1996.

Bron: Beschermingsdossier DL002126
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 1999: Sint-Antoniuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125011 (geraadpleegd op ).


Sint-AntoniusKapel ()

Gelegen in de Peperstraat te Millen hoorde deze kapel vroeger bij de boerderij van de familie Stassen-Devue aan de overkant van de straat. Peter Henrotte - de Froidmont, landbouwer, was eigenaar van het perceel waarop de kapel staat.

Historiek

De familie Henrotte had een speciale band met de Heilige Antonius. Zij waren medeoprichters van het kerkelijk genootschap en stichting Sint-Antonius van Padua in 1829 en stichters van de "Fanfare Royale de Saint-Antoine". In 1893 richtten zij de coöperatieve dorpsmelkerij Sint-Antonius-de-Vooruitgang op in de huidige Hoeve Dewalleff in het dorpscentrum van Millen.

De kapel werd vermoedelijk gebouwd rond 1900 of mogelijk gelijktijdig met de boerderij aan de overkant - gebouwd 1905 - die dezelfde geglazuurde tegels en ornamenten bevat. Uit kadastrale perikwatierapporten blijkt dat de kapel verbouwd werd in 1931.

Beschrijving

De kapel is een bakstenen gebouwtje met kalkstenen plint op een rechthoekig grondplan met zadeldak met pannen. De afgeknotte puntgevel is afgedekt (2,5 x 3 meter) met kalkstenen dekstenen die neerkomen op twee geprofileerde kraagstenen waarop zich aan weerszijden een gestileerde, hardstenen pinakel bevindt.

De spitsboogvormige toegangsdeur rust op twee geprofileerde imposten en is voorzien van een sluitsteen met vermelding "St. Antoine". Zowel de spitsboog als de twee vlakken rechts van de deur zijn uitgevoerd in grijze geglazuurde tegels. Boven de deur is een cartouche aangebracht met inscriptie "JHS".

Links en rechts van de kapel bevindt zich een gemetselde hekpijler met afdeksteen waartussen een sober hekwerk is aangebracht.

Interieur : Het bepleisterd interieur bevat een gemetseld altaar met gipsen beelden van de Heilige Antonius van Padua en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


Bron: Beschermingsdossier DL002126, 5 kapellen en 1 veldkruis te Riemst (digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 1999: Sint-Antoniuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/152894 (geraadpleegd op ).


Sint-Antoniuskapel ()

Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak, uit eind 19de- begin 20ste eeuw, met gerestaureerde voorgevel. Baksteen met afwerking van hardsteen en geglazuurde baksteen. Spitsboogportaal.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1990: Sint-Antoniuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/36953 (geraadpleegd op ).