erfgoedobject

Watertoren

bouwkundig element
ID: 200356   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200356

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Watertoren
  Deze bescherming is geldig sinds 14-03-2000

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Tumulus met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 19-12-2014

Beschrijving

De watertoren van Riemst, gesitueerd op de plaats "Hoogbos" te Herderen, werd gebouwd in 1930 voor de openbare watervoorziening. De piramidale voet van de toren bestaat uit een betonnen skelet op zeshoekig grondplan (zijde: 4,50 meter) met zes steunen van gewapend beton onderling verbonden door ringbalken. De vullingen zijn uitgevoerd in hard gebakken baksteen. De sterk overkragende kuip wordt gedragen door betonbalken in radiaal- of kruisverband, die rusten op de kop van de verticale balken. De ruimte tussen de balken van de steunconstructies is opgevuld met metselwerk dat gecementeerd en beraapt is. De kuip is aan de bovenzijde concaaf en afgedekt met roofing; centraal een ronde, gecementeerde verluchtingskoker.

Centraal in de toren is er een betonnen wenteltrap aangebracht die naar de verschillende platforms loopt.

Morfologisch-typologisch behoort de watertoren van Riemst-Herderen tot het basistype D met sterk overkragende kuip: PADDESTOELVORM. Dit type van watertorens behoort tot de periode 1920-1940: skeletbouw. Het zijn sobere watertorens met een eigen karakter, dat sterk verbonden is met de Hennebique-bouwwijze. De watertoren van Herderen behoort tot het type D1 (betonnen inzetkuip op voet uit betonbalken met opvulling; pyramidale voet).

 • Onderzoek van watertorens in BelgiĆ«. Eindrapport januari 1990. Nationale Vereniging van Waterleidingbedrijven NAVEWA. Werkgroep Historiek
 • Watervoorziening o.l.v. dr. W. Van Craenenbroeck.
 • Informatieblad NAVEWA - april 1990.
 • J. Gyselinck : Motiveringsnota i.v.m. watertoren te Tongeren.

Bron     : Beschermingsdossier DL002128
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Watertoren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200356 (Geraadpleegd op 25-08-2019)