erfgoedobject

Standbeeld Hendrik van Veldeke

bouwkundig element
ID: 200357   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200357

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bronzen beeld. Beeldt de dichter zittend af. Naar ontwerp van Halemans. De uitvoering gebeurde door E. Helde. Op initiatief van het Van Veldeke Comité Hasselt en onthuld in 1928.

Veldekes geboorte- noch zijn sterfjaar zijn met zekerheid bekend (12de eeuw). Hij is de eerste volkstalige schrijver van de Nederlanden die bij naam gekend is. Hij werd geboren te Veldeke. De Vel(de)kermolen, een watermolen aan de Demer is het enige dat aan deze plaats herinnert. Veldeke schreef het Leven van Sint-Servaas, waarschijnlijk zijn eerste werk, in opdracht van heer Hessel, de koster van het Maastrichtse Servaaskapittel, en van Agnes van Metz, de gravin van Loon. Veldekes omvangrijkste werk is de Eneasroman, dat hij baseerde op de Oudfranse Roman d’Eneas, die op zijn beurt teruggaat op Vergilius’ Aeneis. Het grootste deel schreef Veldeke rond 1175.


Bron     : Beschermingsdossier DL000260
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Standbeeld Hendrik van Veldeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200357 (Geraadpleegd op 21-05-2019)