Vakwerkschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vakwerkschuur

• is aangeduid als beschermd monument Vakwerkschuur

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vakwerkschuur: omgeving

Beschrijving

Vakwerkschuur uit 1747. De vakwerkschuur ligt langs de Schilberg in Sint-Martens-Voeren, in een landelijke omgeving met weinig bebouwing vlak aan de grens met Nederland.

Volgens de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) bevond de schuur zich op een bebouwd perceel, omgeven door een omhaagde boomgaard. Op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) wordt de schuur afgebeeld te midden van weiland. De boomgaarden voorgesteld op de Ferrariskaart zijn niet meer weergegeven.

Tot 2002 had de vakwerkschuur nog een intact rood pannen zadeldak. De houtstructuur was gedeeltelijk gevuld met vits- en leemwerk en gedeeltelijk met baksteen. De oostgevel telde vijf traveeën met windschoren in de tweede en vierde travee, aan weerszijden van de centrale poorttravee. Tegen de westgevel bevond zich een open afdak en waren twee deurtjes en een half raampje met gemetselde steekboog aanwezig.

In 2002 stortte een deel van de schuur in. De schuur kreeg een voorlopige dakbedekking in metalen platen. De onderdelen van de houtstructuur werden genummerd en worden in de schuur zelf bewaard. Slechts een gedeelte van de vakwerkstructuur staat nog overeind. De authentieke lemen vakwerkvullingen met vitswerk zijn volledig verdwenen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/73109/116.1, Vakwerkschuur (S.N. 2023).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002163, Voeren: 7 monumenten en 5 dorpsgezichten (S.N. 2001).

Auteurs: Sys, Annelien