erfgoedobject

Hoeve in vakwerkbouw

bouwkundig element
ID
200369
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200369

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in vakwerkbouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve in vakwerkbouw
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Het primitief kadaster (circa 1835) geeft op de plaats een klein volume weer. Volgens het kadaster werd in 1864 de hoeve L-vormig uitgebreid. Omstreeks 1894 evolueerde de hoeve tot het langgestrekte type. Omstreeks 1928 volgden kleine aanpassingen aan straatzijde en werd er rechts van de oprit naar het erf een kleine vrijstaande constructie opgetrokken, die omstreeks 1950 weer verdween.

De bewaarde bouw is een langgestrekte hoeve met voorerf rechts. Vakwerkconstructie van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen, met recente aanbouw onder lessenaarsdak rechts. Het stijl- en regelwerk behield schijnbaar de originele lemen vullingen en rustend op een gecementeerde stoel. De erfzijdegevel omvat een gekoppeld deurtje en venster links, een secundaire deur rechts, en tussenliggend twee vensters. De straatgevel behield een skeletstructuur, maar de vullingen zijn door baksteenmetselwerk vervangen; de geveltop is met golfplaat beslagen.


Bron: Beschermingsdossier DL002246
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve in vakwerkbouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200369 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.