Grafkapel Willigen-Glavany

Beschrijving

De grafkapel in art nouveau-stijl van de familie van Willigen-Glavany werd opgericht in 1904 op het kerkhof rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lummen.

Historiek

De grafkapel van de familie van Willigen-Glavany werd opgericht in art nouveau-stijl op het oude kerkhof rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lummen, op een perceel dat door de gemeente werd afgestaan in 1904.

Beschrijving

Het is een kapelletje van één travee en één bouwlaag onder zadeldak, geheel opgetrokken in Maaslandse kalksteen, grote blokken op een geprofileerde plint. Er is een ornamentaal accent op de façade, met een centrale steekboogdeur, omgeven door lijstwerk met licht zweepslagmotief, bekroond met een mijtervormig bovenlicht, waarin in steen de initialen van de familie zijn verwerkt, verstrengeld met krul- en bladwerk, bloemen en pijnappels. Het geheel wordt geflankeerd door gekrulde consoles op basementen, die de vlakke en sobere daklijst ondersteunen. Een kruis tooit de nok. De koperen voordeur heeft klinknagels, deurklopper en palmetmotief. De laterale gevels zijn sober en bekroond met een brede fries waarin wijnranken zijn uitgewerkt, centraal onderbroken door een hoog gepositioneerd, vlak omlijst steekboograam, dat in de richting van de kroonlijst in breedte afneemt. De kroonlijsten zelf zijn afgelijnd met een golfmotief. Twee zinken waterspuwers met een schildvormige omlijsting doorbreken het voor het overige vlakke parement. De ramen zijn gedicht met een koperen raster, waarin papaverknoppen zijn verwerkt. De achtergevel is eveneens vlak met een rechthoekig raam, voorheen met glasraam, en oculus.

Het interieur heeft een kalkstenen altaar op Toscaanse zuiltjes en een marmeren gedenkplaten, links met opschrift “Henri van Willigen, bourgemestre de Lummen, conseiller provincial, enlevé à notre affection, le 25 mars 1904, à l’age de 51 ans", rechts met "Faustin Glavany, ministre plénipotentaire, enlevé de notre affection, le 14 février 1879, à l’age de 50 ans, in het midden Réunis dans l’éternelle vie en Nous honorons ici leur souvenir, mais nous les prions vivants dans le ciel”.

De kapel is opgetrokken op het oude kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, een neoromaans gebouw van 1872. De begraafplaats, die het gehele gebouw omgaf, werd gesloten in 1970. De meeste grafmonumenten en kruisen werden sindsdien verwijderd. Het terrein werd heraangelegd met kasseiwegjes en bomen, achter de kerk werd een parkeerplaats ingericht. Naast de kapel van Willigen-Glavany bleven nog een zerk en een klein grafmonument bewaard, beide uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bibliografie

• SCHLUSMANS F. 1981: Bouwen door de eeuwen heen - Inventaris van het cultuurbezit in België – Architectuur – Deel 6n2 (He-Z) – Provincie Limburg – Arrondissement Hasselt, Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002256, Grafkapel Willigen-Glavany